Estats Units - Xina

Biden i Xi intenten rebaixar la tensió en la segona conversa telefònica

Durant una hora i mitja, els dos líders han abordat qüestions com l'economia, el canvi climàtic i el covid-19

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, durant una compareixença aquest dijous a la Casa Blanca

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat aquest divendres a la matinada, per segona vegada des que va arribar al càrrec, amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. En una trucada telefònica que ha durat una hora i mitja, els mandataris han mantingut una conversa "àmplia i estratègica" sobre qüestions en què els seus interessos, valors i perspectives de vegades "convergeixen" i d'altres "divergeixen", segons ha explicat la Casa Blanca en un comunicat, i ha afegit que en els dos casos han acordat parlar-ne de manera "oberta i directa". "Els dos líders han debatut sobre la responsabilitat dels dos països per assegurar que la competència [entre ells] no derivi en un conflicte", diu la nota. El ministeri d'Afers Estrangers xinès afegeix que Xi ha advertit Biden que si la Xina i els Estats Units s'enfronten "els dos països i el món en patiran les conseqüències".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La conversa, la primera que mantenen Biden i Xi des del febrer, arriba en un moment de forta tensió en la relació entre Washington i Pequín. La Casa Blanca ha assenyalat unes quantes vegades la Xina com un dels grans rivals del món occidental, juntament amb Rússia, i fa dos mesos la va responsabilitzar de ser al darrere d'un ciberatac contra Microsoft. A més, els Estats Units acusen Pequín de violacions dels drets humans, sobretot en el cas de la minoria uigur. Al seu torn, la Xina ha acusat Washington d'haver donat aire a les teories de la conspiració sobre l'origen del covid-19, arran de l'encàrrec d'un informe que havia de determinar si el virus havia sorgit d'un laboratori de Wuhan.

"El president Biden ha subratllat l'interès durador dels Estats Units en la pau, l'estabilitat i la prosperitat a la zona de l'Índic i el Pacífic", indica el comunicat de la Casa Blanca. Per la seva banda, els mitjans oficials xinesos expliquen que Xi ha assenyalat que "la Xina i els Estats Units haurien de mostrar visió i coratge estratègics i audàcia política, i fer tornar la relació [entre els dos països] cap al camí del desenvolupament estable com abans millor".

Entre els temes que s'han tractat durant la conversa hi ha hagut qüestions econòmiques, la pandèmia de covid-19 i la lluita contra el canvi climàtic. Aquest últim aspecte és un dels que sol generar més consens entre les dues potències i, de fet, la setmana passada el ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, s'hi va referir com un "oasi" en la relació entre la Xina i els EUA, en el marc d'una visita al país asiàtic de John Kerry, l'enviat de Biden per al clima. Durant la trucada d'aquest divendres, Xi ha assenyalat que, si les "preocupacions centrals" de cada país es respecten, es poden fer avenços diplomàtics importants en aquest camp, que poden incorporar "factors positius" a la relació bilateral.

Converses difícils

Segons Efe, una font nord-americana ha assegurat que Biden ha pres la iniciativa de trucar al president xinès arran de "l'exasperació" que li generen les dificultats que es troben habitualment els càrrecs de rang més baix del seu govern quan intenten mantenir converses amb els seus homòlegs de Pequín. Segons aquesta font, els representants de la Casa Blanca tenen sovint la sensació que en les trobades amb alts càrrecs xinesos aquests es limiten a recitar els seus posicionaments i no accepten entrar a negociar. En aquest sentit, la trucada ha sigut una prova per comprovar si les converses al més alt nivell poden ser més eficaces a l'hora de desencallar determinats temes. "Es tracta de veure si hi ha una possibilitat d'implicar-se de manera més substantiva que fins ara", ha dit un representant de la Casa Blanca.

Des que Joe Biden va arribar a la presidència dels Estats Units, el 20 de gener, no ha coincidit mai cara a cara amb Xi Jinping. Però Washington no descarta que es pugui produir una trobada durant la cimera del G-20 que se celebrarà a Itàlia l'últim cap de setmana d'octubre.

stats