20/06/2015

Cal ser generós per arribar a un acord

1 min

EconomistaN’hi ha que diuen que els xantatges no s’han de pagar mai. Un principi bonic, que deixa neta la reputació dels que el defensen, però sovint surt molt car per als tercers que ni formen part del problema ni tenen opció de prendre cap decisió. I encara pitjor, no és gens clar que sigui una estratègia eficaç per evitar més xantatges. Depèn.

El govern grec està practicant una política kamikaze amb la Unió Europea sobre el futur de l’euro com a estratègia negociadora. Davant d’aquesta situació es pot argumentar que és millor afrontar aquesta realitat ara i deixar que Grècia se’n vagi perquè el país no té solució. I darrere d’aquests vindran els altres -Espanya, Portugal, Itàlia- amb les mateixes demandes.

Si això passés, segur que no seria gens agradable per als grecs, i cal recordar que només un 35% dels electors van votar per Syriza. Però el problema pot anar molt més lluny en termes geopolítics, pot afectar el sistema financer global i el futur del mateix euro. Una mala decisió podria posar en perill el futur de milions de ciutadans europeus, perquè les conseqüències d’un Grexit a llarg termini són totalment desconegudes.