Internacional 12/05/2021

El canceller austríac Sebastian Kurz, investigat per presumpte fals testimoni al Parlament

El mandatari hauria mentit quan va negar haver donat un tracte de favor

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
El canceller d'Àustria, Sebastian Kurz.

BarcelonaEl canceller austríac, Sebastian Kurz, ha anunciat que està sent investigat per la Fiscalia Anticorrupció per presumpte fals testimoni en una comissió d'investigació parlamentària sobre tractes de favor en nomenaments de càrrecs i donacions il·legals a partits. També s'investiga el seu cap de gabinet, Bernhard Bonelli. Els membres del Parlament han estat investigant les possibles relacions de favoritisme, inclòs el nomenament de Thomas Schmid com a president de la societat estatal Öbag. El líder democristià nega les acusacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió del fiscal de delictes econòmics i corrupció d'Àustria d'obrir una investigació arriba després de moltes polèmiques que han afectat el govern de Kurz en els últims dos anys. El maig del 2019 la seva coalició amb la ultradreta ja es va enfonsar per un escàndol de corrupcióKurz va tornar al poder al principi del 2020 en coalició amb els Verds, però el febrer del 2021 va començar la investigació encara en curs del ministre de Finances, Gernot Blümel, en relació amb un finançament il·legal de partits que implicava una empresa de cases d'apostes. L'última investigació oberta és en relació amb el nomenament de Thomas Schmid, el 2019, com a cap d'Öbag, un hòlding estatal que supervisa onze empreses parcialment o totalment de l'estat.

És precisament per aquest últim cas pel qual, presumptament, Kurz hauria mentit als membres del Parlament. El canceller va declarar davant els diputats el juny del 2020 i va negar sota jurament que hagués influït en el nomenament de Schmid.

A la comissió d'investigació va dir que, tot i que Schmid estava ben qualificat, la decisió havia sigut del consell d'administració d'Öbag i no recordava haver-li donat suport per aconseguir la feina. Però alguns missatges de text que es van enviar, i que han sortit a la llum, semblen demostrar el contrari. El canceller hi deia: "De totes maneres, tu aconsegueixes tot el que vols". I Schmid li responia: "Estic molt content :-))) M'encanta el meu canceller".

El cas Eivissa

Mentir sota jurament als diputats comporta una possible pena de presó de tres anys, però Kurz confia que les denúncies quedin en no res. Segons ell, l'ambient que es va generar a l'audiència de la comissió d'investigació "es va escalfar deliberadament amb preguntes capcioses" i es van retorçar les paraules per provocar que els qui testificaven caiguessin en "falses declaracions". Ha afirmat que ell "sempre havia intentat" dir la veritat a la comissió i que "es va esforçar durant hores a contestar totes les preguntes de la millor manera possible a partir del que podia recordar". També ha assegurat que no dimitiria del càrrec i que estava disposat a ser interrogat per un jutge.

L'origen de totes les investigacions és el cas Eivissa, que va esclatar arran d'un vídeo de l'exlíder ultradretà Heinz-Christian Strache de l'any 2017, abans de les eleccions que el van convertir en vicecanceller, gravat amb càmera oculta. Strache hi oferia futurs contractes públics i altres avantatges, i prometia donacions impossibles de rastrejar a partits a través d'entitats culturals. Les seves paraules van descobrir un entramat que encara no s'ha aclarit i que ha acabat esquitxant el canceller.

La Fiscalia Anticorrupció podria presentar una denúncia penal en qualsevol moment, però Kurz creu que "no tindrà cap conseqüència". El partit d'ultradreta FPÖ ja n'ha demanat la dimissió i els socialdemòcrates afirmen que hauria de deixar el càrrec si la situació es fa insostenible. Els seus socis de govern, els Verds, s'han limitat a dir que tenen "plena confiança en la justícia".

stats