Internacional 15/05/2022

La CDU guanya amb claredat les eleccions al land més poblat d'Alemanya

La derrota històrica de l’SPD al Rin del Nord - Westfàlia crea turbulències al govern de Scholz a Berlín

3 min
Partidaris del primer ministre de Rin del Nord-Westfàlia i el principal candidat de la CDU, Hendrik Wuest a una carpa que utilitzende seu electoral

Dortmund (Alemanya)La Unió Cristianodemòcrata (CDU) ha guanyat aquest diumenge amb claredat les eleccions al Rin del Nord - Westfàlia, la cita electoral més important de l’any a Alemanya. Amb les urnes ja tancades, el còmput aproximat de vots li dona un suport del 35,7%, una millora de gairebé tres punts percentuals respecte al 2017. El Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), en canvi, ha d’encaixar els seus pitjors resultats en aquest land amb un 26,7% dels vots, una davallada del 4,5% en relació a fa cinc anys. Això representa un seriós toc d’atenció a la formació d’Olaf Scholz, nomenat canceller tot just fa cinc mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A jutjar pels resultats provisionals, no obstant, l’SPD encara confia que pot prendre el govern regional als conservadors formant una eventual coalició semàfor, com la que regeix a Berlín, amb els Verds, els altres grans guanyadors dels comicis, i els liberals de l'FDP, que passen de ser l’actual soci minoritari regional de la CDU a entrar pels pèls al Parlament amb un 5,6%, set punts percentuals menys que el 2017, segons els resultats provisionals. Una coalició entre només l’SPD i els Verds no obtindria la majoria parlamentària necessària per governar.

Els verds tenen la clau

Els ecologistes, en tot cas, tenen la clau per formar el nou executiu a Düsseldorf, després d’obtenir els millors resultats de la seva història al Rin del Nord - Westfàlia, amb un 18,1%, el triple que fa cinc anys. Aquest èxit és un reflex de la bona nota que treuen en enquestes de popularitat els ministres verds Annalena Baerbock, d’Exteriors, i Robert Habeck, d’Economia, dues de les carteres que marquen més la línia de suport a Ucraïna en la guerra amb Rússia.

La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) cau en nombre de vots, però es manté amb representació parlamentària amb un 5,6% de suports. El partit de l’Esquerra només ha obtingut el 2% dels vots i continuarà fora del Parlament de Düsseldorf.

L’actual primer ministre del Rin del Nord - Westfàlia, el cristianodemòcrata Hendrik Wüst, ha reclamat de seguida liderar la formació del nou govern. El cap de la CDU i líder de l’oposició a l’Executiu de Berlín, Friedrich Merz, s’ha afanyat a remarcar que “aquestes eleccions regionals eren també un test sobre la política federal” i demostren que la Unió Cristianodemòcrata “ha tornat”. “El nostre rumb cap endavant ha rebut de nou suport”, ha indicat Merz, també en referència que el 8 de maig el seu partit va guanyar amb autoritat les eleccions regionals a Schleswig-Holstein, al nord del país, amb un 43,4% dels vots.

Thomas Kutschaty, candidat socialdemòcrata al Rin del Nord - Westfàlia, ha admès, en canvi, que les xifres de suport "estan per sota" de les seves expectatives, però ho ha relativitzat dient que “s’ha assolit l’objectiu número 1: derrocar l’actual govern regional entre CDU i FDP”.

Indecisions a Ucraïna

Kutschaty s’havia deixat veure sovint en campanya amb el canceller Scholz. La derrota socialdemòcrata és conseqüència també de la indeterminació i lentitud executiva que se li retreu al líder del govern de Berlín en la seva política envers Ucraïna i Rússia. Almenys això és el que apunten estudis demoscòpics publicats per la televisió pública ARD. La baixa participació electoral de la jornada (56%, per 65,2% el 2017) també ha perjudicat sobretot l’SPD.

La cita electoral al Rin del Nord - Westfàlia s’acostuma a concebre com una mini elecció general, ja que és el land que concentra més diversitat i densitat de població. Al voltant de 13,2 milions d’electors han pogut deixar el seu vot a les urnes. El PIB d’aquest estat federat (733.000 milions d’euros) és superior al de països com Suïssa (687.000 milions d’euros) o Turquia (685.000 milions).

Per al canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, aquesta elecció regional representa una mala nota en l’avaluació a la seva feina, especialment controvertida pel que fa a la seva política amb Ucraïna i Rússia. La guerra i les conseqüències que se’n deriven per a Alemanya –enviament d’armes, aturada del gas, debats sobre embargaments energètics, increment del cost de vida...– han eclipsat els temes regionals. Sigui com sigui, la derrota socialdemòcrata d’aquest diumenge i la forta davallada dels liberals de l'FDP no ajudaran Scholz a recuperar estabilitat en el govern de Berlín.

stats