Internacional 13/01/2019

Detenen a Bolívia l'activista italià Cesare Battisti, condemnat per terrorisme

Va ser condemnat a Itàlia per quatre assassinats a la dècada de 1970

Efe
2 min
Cesare Battisti, després de ser detingut a Bolívia

RomaL'activista d'esquerres italià Cesare Battisti, condemnat a Itàlia per quatre assassinats a la dècada de 1970, ha sigut detingut a Bolívia, on estava pròfug, després d'abandonar el Brasil davant la possibilitat de ser extradit, després de l'arribada al poder de Jair Bolsonaro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Battisti, de 64 anys, va ser detingut ahir dissabte a la tarda a la ciutat boliviana de Santa Cruz de la Serra per un equip d'agents italians i brasilers, mentre caminava pel carrer, i no va oposar resistència, segons han informat fonts del ministeri d'Interior italià .

En el moment de l'arrest, Battisti va respondre a la policia en portuguès i va mostrar un document brasiler que demostrava la seva identitat.

Les fonts indiquen que els investigadors italians "mai havien perdut de vista Battisti", però, després de la seva sortida del Brasil i la seva arribada a Bolívia, fa una setmana, "s'acceleren" els moviments per a la seva detenció, "d'acord amb les autoritats locals".

L'italià va ser membre de la banda Proletaris Armats pel Comunisme, un braç de les Brigades Roges, i va ser condemnat a cadena perpètua per quatre homicidis entre el 1977 i el 1979, que ell nega haver comès.

Després de dècades fugat a França i a Mèxic, es va instal·lar el 2004 al Brasil, on va estar ocult fins a la seva detenció el 2007 i sempre ha estat reclamat amb insistència per Itàlia.

El Suprem brasiler va acceptar la seva extradició el 2009 en una dispositiva no vinculant que va deixar la decisió en mans del llavors cap d'Estat, Luiz Inácio Lula da Silva, però aquest la va rebutjar el 31 de desembre del 2010, l'últim dia del seu segon mandat.

La seva detenció a Bolívia es produeix quan es trobava pròfug des del desembre passat, després que la Cort Suprema brasilera ordenés la seva detenció per procedir a la seva extradició al país europeu i el llavors president Michel Témer signés el decret corresponent perquè es fes efectiva.

El nou president, Jair Bolsonaro, ja havia avançat la seva intenció d'extradir-lo i la notícia del seu arrest ha sigut celebrada a Itàlia.

El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha agraït al president Bolsonaro la seva col·laboració, així com a les autoritats bolivianes, i ha afirmat que Battisti és "un delinqüent que no mereix una còmoda vida a la platja sinó acabar els seus dies a la presó".

El ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, ha avançat que el pròfug "ara serà lliurat a Itàlia" perquè compleixi la seva condemna: "Qui s'equivoca ha de pagar, i també Battisti pagarà", ha insistit.

stats