AMÈRICA LLATINA
Internacional 11/01/2016

El Chapo va rebre Sean Penn quan era fugitiu

El narco va confessar en una entrevista amb l’actor que era l’home que traficava amb més droga “del món”

Ravi Somaiya
3 min
El Chapo va rebre Sean Penn quan era fugitiu

Nova YorkJoaquín Guzmán Loera va arrencar el seu primer negoci quan tenia només 6 anys. Venia pa, taronges, refrescos i caramels. Als 15, segons diu en una entrevista publicada ahir per la revista Rolling Stone -firmada per l’actor Sean Penn-, va començar a sembrar opi i marihuana perquè la seva família no tenia cap altra manera de sobreviure. Ara afirma sense vacil·lar: “Trafico amb més heroïna, metamfetamines, cocaïna i marihuana que ningú al món. Tinc una flota de submarins, avions, camions i vaixells”. I malgrat que la seva fortuna -estimada en 1.000 milions de dòlars- està esquitxada de sang, el Chapo no es considera un home violent. “Mira, tot el que he fet és defensar-me. Res més”, s’explica en un vídeo responent a les preguntes de Penn. “¿Però que jo em busqui problemes? Mai”, conclou el narco.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les set hores que Guzmán va estar amb Penn i els contactes amb el seu entorn abans i després de la trobada -que van començar a l’octubre, quan el Chapo ja feia temps que havia tornat a fugir de la presó- marquen un nou tomb surrealista en el llarg periple de la seva evasió, que va acabar divendres quan les forces especials de l’exèrcit el van capturar a la seva terra natal, a Sinaloa.

Les respostes que Guzmán dóna a Sean Penn són una clara confessió que ell és el màxim responsable d’un imperi mundial de la droga. L’últim cop que es va deixar entrevistar per un grup de periodistes, el 1993, va negar qualsevol implicació en el tràfic de drogues. “Sóc un pagès”, va dir aleshores mentre detallava que conreava blat de moro i mongeta.

L’entrevista publicada per Rolling Stone es va fer en diverses parts. La primera va ser a principis d’octubre, amb un viatge a la selva mexicana. Envoltat per un centenar dels seus homes i vestit amb una camisa de seda i uns pantalons negres, Guzmán es va reunir amb Penn i Kate del Castillo, una actriu mexicana que interpreta una narcotraficant en una exitosa telenovel·la. Després d’una llarga conversa, Penn i Guzmán van quedar de tornar-se a trobar una setmana després. Però l’exèrcit mexicà va irrompre a la zona on es refugiava el Chapo aquells dies i el va obligar a emprendre una fugida accelerada. La segona trobada no es va arribar a celebrar mai, però Guzmán va continuar endavant amb l’entrevista a través de missatges de BlackBerry i d’un vídeo enviat a Penn i Del Castillo.

En la xerrada, Guzmán va donar més detalls sobre la seva última fugida de la presó, l’11 de juliol del 2015, a través d’un forat al terra de la cel·la. Per fer el túnel, d’1,5 quilòmetres, va enviar a Alemanya tres mesos els enginyers que hi treballaven per rebre formació específica. A més, la motocicleta sobre un sistema de rails que va utilitzar el narco per escapar-se va ser especialment modificada per funcionar en un ambient subterrani amb poc oxigen.

“Viure amb la família”

El Chapo assegura que el seu gran somni és “viure amb la [seva] família la resta de la vida”. “Si pogués canviar el món, ho faria?”, li pregunta Penn, i Guzmán respon: “Jo, amb les coses tal com estan, sóc feliç”. El narco admet que és una “realitat” que les drogues “destrueixen”, però assegura que és “fals” que ell sigui el responsable de l’alt nivell de drogoaddicció al món, ja que el dia que ell mori aquest índex no disminuirà. I explica que durant la seva estada a la presó el negoci no se n’ha ressentit: “Es manté igual, ni més ni menys”.

El relat de l’actor Sean Penn fa augmentar els dubtes que pesen sobre la capacitat del govern mexicà, en qüestió ja per les diferents fugues del Chapo, per mantenir-lo en custòdia. De fet, Penn explica que, de camí a la reunió amb el narco, van arribar a passar un control militar sense problemes perquè -aparentment- els soldats van reconèixer un fill de Guzmán. L’actor explica que, durant una part del seu viatge en una avioneta equipada amb un inhibidor que la feia invisble als radars terrestres, el fill de Guzmán li va explicar que el Càrtel de Sinaloa era informat des de dins quan l’exèrcit mexicà feia rondes amb avions de vigilància a gran altura que podrien detectar els seus moviments.

Però precisament la fiscalia mexicana va informar ahir que va ser aquesta trobada entre Guzmán i els actors el que va permetre localitzar el narco i precipitar-ne la detenció divendres passat. Les autoritats mexicanes van assegurar que investigarien els que van participar a la trobada, però no se sap si se’ls podrà imputar algun càrrec.

stats