Internacional 24/07/2017

El chavisme versiona 'Despacito' per promocionar la Constituent

El mateix president, Nicolás Maduro, ha presentat a la televisió pública veneçolana la versió bolivariana de la cançó amb més èxit de l'any

Ara
2 min

BarcelonaEl hit de l'any, 'Despacito', ha tingut versions 'heavy' i rock, en italià, polac i gallec, i fins i tot una versió castellera. Des de diumenge, també té una bessona bolivariana. Un grup de seguidors del president veneçolà, Nicolás Maduro, ha volgut aprofitar l'èxit de la cançó de 'reggaeton' per promocionar les eleccions a l'Assemblea Nacional Constituent del 30 de juliol. El mateix Maduro va presentar (i ballar) el tema en un acte retransmès per la televisió pública el passat dia 23.

'Despacito' ja és la cançó més reproduïda en 'streaming' de la història, un èxit en desenes de països i la primera cançó llatina a arribar al número 1 de les llistes dels Estats Units des de la 'Macarena'. El tema original acumula més de 2.770 milions de visites a YouTube i les seves versions reben centenars de visionats. El govern de Maduro no és aliè al fenomen i l'aprofita. Al mateix vídeo, el president reconeix la intenció de viralitzar la versió. "Tenim una cançó que ha fet un grup de creadors", diu Maduro a la televisió, "a veure si passa la prova també per viralitzar-la".

La versió chavista de la cançó encara no ha arribat als nivells de difusió del tema original, però ja té prop de 60.000 visionats a YouTube. A més, nombrosos mitjans de comunicació vençolans i internacionals s'han fet eco de la noticia. La lletra té un clar objectiu propagandístic: "A poc a poc, obre bé els ulls i mira la teva gent. Dona'ls la mà avui, demà i sempre, que són els teus germans els que estan al capdavant... A poc a poc, exerceix el teu vot en comptes de les bales, ves amb les teves idees sempre en pau i en calma".

Fa tot just un mes, cap a finals de juny, una versió de 'Despacito' també va abordar la crisi veneçolana. Aquest cop, però, el seu autor era un simpatitzant de l'oposició que rebatejava el tema com 'Estoy flaquito', i no va tenir tant de ressò. El vídeo amb prou feines supera les 10.000 visites a la versió més compartida a YouTube.

Veneçuela es troba en una crisi alimentària, social, econòmica i política des de fa mesos. La tensió ha anat creixent en les darreres setmanes davant la convocatòria per part del govern d'unes eleccions a l'Assemblea Nacional que pretenen substituir l'actual, que està en mans de l'oposició. Els partits contraris al govern van respondre amb una multitudinària consulta popular, diverses vagues i protestes a tot el país.

stats