Nova Delhi
Internacional 03/01/2013

L'Índia jutja els acusats de la violació de la jove estudiant

Cinc dels sis acusats podrien ser condemnats per assassinat, segrest i violació. Coincidint amb l'obertura del judici s'han convocat concentracions arreu del país

Ara
3 min
Un grup de músics toquen "Imagine" de John Lennon com a tribut a la jove estudiant. AFP

BarcelonaAquest dijous ha començat a Nova Delhi el procés judicial contra cinc dels sis acusats de violar en un autobús i a plena llum del dia una jove estudiant, que poc després va morir. La vista ha provocat una gran expectació a prop del tribunal i nombroses peticions demanant que se'ls condemni a mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha presentat al magistrat de la cort metropolitana de Saket, al sud de la capital, un informe contra els acusats, que no estaven presents a la sala. El veredicte, però, no s'espera fins al dia 5 de gener.

"No hauríem de deixar de fer un judici just per un judici ràpid"

En el judici es fa servir com a prova la narració del que va passar i que va facilitar la jove violada dies abans de morir en un hospital de Singapur. Hi declararan 30 testimonis, entre ells diversos metges que la van tractar. El judici se celebrarà per la via ràpida i hi haurà audiències diàries, segons ha dit al diari 'The Hindu' el president del Tribunal Suprem de l'Índia, Altamas Kabir, i també ha informat que es constituiran quatre tribunals més per jutjar altres casos de violència sexual. "Els manifestants han demanat que els acusats no siguin jutjats i que siguin entregats per donar-los el que es mereixen o executar-los, però no hauríem de deixar de fer un judici just per voler fer un judici ràpid", ha afirmat Kabir.

Tot i això, el representant del Col·legi d'Advocats de Saket, Sanjav Kumar, ha assegurat al mateix diari que cap dels 2.500 lletrats registrats a la cort defensarà els cinc acusats per "assegurar un judici ràpid".

Les autoritats índies hauran de proporcionar la defensa per als adults implicats en la violació, que resten incomunicats per evitar incidents amb altres reclusos a la presó de Tihar, a la mateixa capital, segons ha informat el canal local NDTV.

Un dels acusats és menor

El sisè involucrat en la violació té 17 anys i es troba reclòs en un centre d'internament per a menors, i segons fonts legals, podria sortir de la presó "en dos o tres anys", mentre que els adults poden ser condemnats a mort.

"El jove hauria de ser jutjat, ell va ser qui va dur la meva filla a l'interior de l'autobús i qui la va torturar de la manera més cruel. Hauria de ser executat igual que els altres cinc", ha dit el pare de la víctima al diari 'The Economic Times'. El progenitor també ha assegurat en una conversa telefònica que el govern central hauria de reduir l'edat penal als 15 anys, ja que si aquest noi ha comès aquestes "brutalitats" als 17, "què farà quan creixi?".

Onada de protestes

Des de la violació de la jove el passat 16 de desembre, l'Índia ha viscut una onada de protestes inèdites, algunes de les quals violentes, com les que van deixar a Nova Delhi 143 ferits i un mort a la plaça de la Porta de l'Índia fa onze dies.

La jove, que era estudiant de medicina, va ser violada i torturada durant 40 minuts. Va ser traslladada fa una setmana a l'hospital de Singapur, on va morir, segons l'últim comunicat mèdic, després de patir "una infecció als pulmons i a l'abdomen i una ferida cerebral important".

L'Oficina Nacional de Registre de Crims va revelar que durant l'any 2011, cada 20 minuts una dona era violada en aquest país, però que només en un de cada quatre casos el violador és condemnat. Segons els analistes, l'explicació rau en la "corrupció" al cos policial. Tot i això, el cas d'aquesta jove estudiant ha fet enfadar la població i ha provocat una major conscienciació davant els assalts sexuals.

stats