Internacional 03/10/2016

Comença el judici per l’assassinat polític més sonat dels darrers temps a Rússia

L’entorn de Borís Nemtsov, l'opositor assassinat el 2015, demana que s’interrogui el president txetxè

Natàlia Boronat
3 min
Els acusats per l'assassinat, davant la justícia.

MoscouEl judici contra els cinc acusats de matar a trets el polític opositor i ex vice primer ministre rus Borís Nemtsov, el 27 de febrer del 2015 al centre de Moscou, ha començat aquest dilluns en un tribunal militar de la capital russa tot i les denúncies de l’entorn de la víctima, que asseguren que el cas no s’ha investigat fins al final, que no s’ha trobat l’organitzador i no s’han interrogat alts càrrecs de la República de Txetxènia que hi podrien estar implicats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al banc dels acusats hi ha cinc presumptes autors del crim: Zaür Dadàiev, membre del batalló Sever de les forces especials de Txetxènia; els germans Anzor i Xadid Gubaixev, que van admetre que havien estat a punt de matar Nemtsov en tres altres ocasions; Temirlan Eskerkhanov, que segons la investigació va estudiar els recorreguts de la víctima, i Khamzat Bakhàiev, que segons l’acusació va coordinar l’operació. La Fiscalia els acusa d’haver comès un assassinat per encàrrec en el marc d’un grup organitzat i de comprar, posseir i portar armes de foc.

La investigació considera que qui va encarregar i organitzar l’assassinat va ser Ruslan Mukhudinov, exoficial de les forces especials txetxenes, que des de fa uns mesos està sota una ordre de recerca i captura internacional de la Interpol. Un altre sospitós d’estar implicat en el cas era Berslan Xavànov, que va morir a finals del 2015 a la capital txetxena en immolar-se quan estava a punt de ser agafat per les forces de seguretat.

Els advocats de la família de Nemtsov, Vadim Prókhorov i Olga Mikhàilova, han denunciat en diverses ocasions que la investigació del cas es va tancar massa aviat. Tots dos han resumit la primera sessió del judici així: “El crim no s’ha resolt, cal trobar tots els implicats”.

Amics o parents

Els cinc acusats són parents o amics entre ells i també tenen relacions de parentiu amb alts càrrecs de la República de Txetxènia. Per exemple, Zaür Dadàiev era el sotscomandant del batalló Sever de les forces especials txetxenes, dirigit per Alibek Delimkhànov, germà d’Adam Delimkhànov, assessor del president de Txetxènia, Ramzan Kadírov.

“Que s’interrogui Kadírov”, deia una pancarta a les portes del jutjat que portava Il·lià Iaxin, estret col·laborador de Nemtsov al partit Solidaritat. La filla de Nemtsov, Jana, que va recordar que el seu pare investigava la mort dels soldats russos a l’est d’Ucraïna quan va ser assassinat, va demanar que Kadírov fos interrogat pels fiscals, però la petició va ser rebutjada. Segons l’advocada Mikhàilova, “la investigació ha ignorat els conflictes personals entre Nemtsov i Kadírov”. Els analistes russos especulen que la investigació no pot tocar Kadírov, home fidel a Vladímir Putin.

Dilluns, el Comitè d’Instrucció de Rússia ha donat la raó a la família de Nemtsov en negar que el motiu del crim fos “l’odi religiós” pel suport que el polític opositor va donar a les caricatures de la revista francesa 'Charlie Hedbo', ja que l’assassinat s’hauria començat a organitzar abans d’aquell escàndol. “Per als advocats està clar que el motiu era l’activitat política de Nemtsov, que els assassins volien interrompre”, ha sentenciat Prókhorov.

Els acusats no admeten la culpa i han demanat que el seu cas sigui jutjat per un jurat popular. Hi ha hagut dificultats per formar el tribunal popular, ja que en el primer intent de mitjans d’agost la majoria de candidats van renunciar per motius personals. Aleshores, Prókhorov va dir que “és molt sospitós que tanta gent s’hi negui, em sembla que simplement tenen por dels que hi ha darrere d’aquest crim”.

stats