REGNE UNIT
Internacional 01/12/2015

Corbyn dóna llibertat de vot als laboristes sobre els bombardejos a Síria

Ara
2 min
Corbyn dóna llibertat de vot als laboristes sobre  els bombardejos a Síria

BarcelonaPetició interna

El Partit Laborista britànic va decidir ahir que els seus diputats comptaran amb llibertat de vot al Parlament respecte a la proposta del govern perquè el Regne Unit se sumi als bombardejos internacionals contra l’Estat Islàmic (EI) a Síria. La decisió pot facilitar que el pla del primer ministre, el conservador David Cameron, obtingui una majoria àmplia a la Cambra dels Comuns, ja que nombrosos parlamentaris laboristes es van posicionar a favor de la intenció de l’executiu i en contra de l’opinió del seu líder, Jeremy Corbyn.

L’equip de Corbyn -el que en la política britànica es coneix com a gabinet a l’ombra - va acordar després de dues hores de reunió relaxar la disciplina parlamentària en aquest cas, una mesura que el número dos de la formació, Tom Watson, i altres dirigents havien reclamat. Abans que els diputats laboristes puguin pronunciar-se sobre una ampliació dels bombardejos contra l’EI que el Regne Unit ja porta a terme a l’Iraq des del setembre del 2014, el partit ha demanat a Cameron que la seva proposta es debati durant dos dies. El primer ministre, però, va anunciar ahir que tant el debat com la votació sobre la intervenció a Síria es faran demà.

Preguntes sense respondre

“La crida a la guerra de David Cameron ha d’alentir-se”, deia el comunicat que van publicar els laboristes en acabar la seva reunió, argumentant que en tractar-se d’una “decisió tan crucial per a la nació” es requereix un debat més profund que el d’una simple votació. En aquest sentit, la direcció laborista subratlla que cal abordar “les preguntes que estan sense respondre pel que fa als bombardejos, inclòs com s’accelerarà la negociació d’un acord per acabar amb la guerra civil a Síria”.

El primer partit de l’oposició també preveu qüestionar el govern sobre “quines tropes sobre el terreny es farien càrrec del territori evacuat per l’EI, quina serà l’estratègia i la coordinació militar, com s’abordarà la crisi dels refugiats i la necessitat de tallar els subministraments a l’EI”.

Segons una font del partit de Corbyn citada per l’agència local PA, un 57% dels diputats laboristes preveuen votar en contra dels bombardejos, i un 43% estan a favor del pla de Cameron, que fa setmanes va anunciar que esperava una “àmplia majoria” per convocar la votació al Parlament.

stats