Internacional 04/07/2017

Corea del Nord anuncia que ha provat amb èxit un míssil intercontinental

La televisió estatal assegura que és un projectil "capaç d'arribar a qualsevol lloc del món". Rússia i la Xina exigeixen a Kim Jong-un que congeli els assajos d'armes i als EUA que suspenguin les operacions militars

Ara
2 min
La televisió de Corea del Sud informant sobre el llançament del míssil balístic.

BarcelonaEl règim de Corea del Nord ha assegurat aquest dimarts que ha provat amb èxit un míssil balístic intercontinental (ICBM) "capaç d'arribar a qualsevol lloc del món", segons ha anunciat a través de la televisió estatal KCTV.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El míssil ha sigut batejat com a Hwasong-14, i a una altitud de 2.802 quilòmetres ha recorregut 933 quilòmetres en 39 minuts. Segons la presentadora Ri Chun-hee, l'encarregada de donar les notícies més importants del règim, el líder suprem, Kim Jong-un, ha donat en persona l'ordre de llançar el projectil. Analistes consultats pel 'New York Times' asseguren que amb míssils d'aquest abast Corea del Nord podria arribar fins a Alaska.

Si es confirma aquest punt sobre l'abast, l'assaig suposaria un important avenç dins el programa d'armament nord-coreà, que tenia com a objectiu per a aquest any desenvolupar míssils ICBM, que es podrien equipar amb bombes nuclears i arribar a territori nord-americà.

Augmenta la tensió

Corea del Sud i el Japó han confirmat que l'exèrcit nord-coreà ha llançat un míssil a les 09.40 h, hora local, des de la base aèria de Panghyon, al nord de la província de Pyongyang.

Els continus tests d'armes del règim de Kim Jong-un els últims mesos han incrementat la tensió a la regió i endurit la retòrica de Washington, que fins i tot ha insinuat la possibilitat de dur a terme atacs preventius contra Corea del Nord.

La reacció del president dels Estats Units, Donald Trump, ha sigut contundent i, en referència al líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha dit: "No té res millor a fer amb la seva vida aquest paio?"

"És difícil de creure que Corea del Sud i el Japó aguantin gaire més. Potser la Xina reaccionarà amb duresa i acabarà amb aquest absurd d'una vegada per totes!", ha dit el republicà en dos tuits.

Demanda de la Xina i Rússia

Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i la Xina, Xi Jinping, han acordat en una reunió bilateral aquest dimarts al Kremlin promoure una iniciativa per donar resposta al conflicte coreà, que inclogui la congelació del programa d'armament de Corea del Nord i de les maniobres de Corea del Sud i dels EUA.

Xi Jinping i Vladímir Putin s'han reunit aquest dimarts al Kremlin.

Pequín i Moscou demanen a Kim Jong-un que anunciï de manera voluntària "una moratòria de les proves nuclears i dels assajos de míssils balístics" i demanen als EUA i a Corea del Sud que s'abstinguin de "realitzar maniobres militars conjuntes a gran escala". En una nota conjunta han expressat la seva "profunda preocupació" pel llançament de l'últim míssil de Corea del Nord, un fet que han qualificat d'"inadmissible" ja que contradiu les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

Putin i Xi Jinping també insisteixen en què el desplegament de l'escut antimíssils nord-americà al sud-est d'Àsia "representa un greu prejudici per als interessos de seguretat estratègica dels països de la regió, inclosos Rússia i la Xina".

stats