Internacional 16/09/2013

Les dues Corees reobren el complex industrial de Kaesong cinc mesos després

L'acord per tornar a l'activitat a les fàbriques confirma una nova etapa de distensió entre els dos països. Les tropes del sud tirotegen un coreà del nord que intentava emigrar

Efe
2 min

SeülEl complex industrial de Kaesong, creat per Corea del Sud i Corea del Nord, ha reiniciat aquest diumenge la seva activitat cinc mesos després del seu tancament, fet que marca una nova etapa de distensió entre els dos països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La reobertura del simbòlic projecte conjunt té lloc després que les dues Corees arribessin a un acord perquè Pyongyang no torni a tancar el polígon industrial de manera unilateral o per una tensió política entre els dos governs.

Corea del Nord va ordenar el tancament del complex industrial de Kaesong el 8 d'abril, dia en què va ordenar la retirada de 53.000 treballadors, com a amenaça a Seül i Washington.

Fins al seu tancament, un total de 124 empreses de Corea del Sud fabricaven productes al polígon industrial, situat en territori nord-coreà, aprofitant la mà d'obra barata dels obrers nord-coreans, amb salaris d'uns 100 euros al mes.

Segons el govern de Corea del Sud, el tancament li ha provocat unes pèrdues de fins a 900 milions de dòlars, mentre que Corea del Nord no ha aportat dades.

Des de l'etapa de tensió viscuda la primavera passada, les dues Corees han intentat reparar les seves relacions i actualment es troben en una fase de distensió.

Es tanquen les llistes per al retrobament de famílies separades

L'anunci de la reobertura del complex de Kaesong coincideix amb la finalització de les llistes finals de persones que participaran el proper 25 de setembre en els primers retrobaments entre famílies separades per la guerra de Corea.

Un centenar d'habitants de cada país participaran en aquesta trobada, que es produirà per primer cop des de l'any 2010.

Seül tiroteja un coreà del Nord

Davant les mostres de distensió de les relacions entre els dos estats, les tropes de Corea del Sud han tirotejat aquest dilluns un home de Corea del Nord que intentava creuar el riu Imjin, fronterer entre els dos països.

Els soldats han obert foc després que l'home, que ha resultat mort, es llancés al riu sense fer cas de les alertes.

stats