Internacional 30/06/2020

El govern britànic decreta el primer confinament local del país a la ciutat anglesa de Leicester

Es tanquen botigues no essencials i escoles i es demana evitar els desplaçaments innecessaris

Quim Aranda
3 min
La ciutat de Leicester, ha desperatat aquest dimarts després de veure com retrocedia en les mesures de confinament

LondresPrimer confinament parcial al Regne Unit. La ciutat de Leicester, a East Midlans, a 160 quilòmetres al nord de Londres, s'ha despertat aquest matí de dimarts en la situació en què es trobava tot el país el 15 de juny. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ho va anunciar ahir en un discurs al Parlament passades les 21 h, hora local. La raó, un alarmant augment de casos de covid-19. Les dades revelades per Hancock indiquen que Leicester registra ara el 10% dels casos de tot el país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats han ordenat, doncs, el tancament de totes les botigues no essencials. Des de dijous es tancaran un cop més totes les escoles, amb l'excepció de les que acullen els fills de treballadors de sectors clau, i s'ha ajornat, almenys dues setmanes més, l'obertura de pubs i restaurants, que a la resta d'Anglaterra podran aixecar de nou les persianes el dissabte 4 de juliol. El ministre Hancock també ha assegurat que, en aquest cas concret, "els nens han estat especialment afectats pel brot". Tanmateix, el govern ha recomanat als habitants de l'àrea evitar "tots els viatges no imprescindibles des de i cap a Leicester".

La situació, però, és tremendament confusa i mostra, un cop més, el caos amb què el govern Johnson ha manegat i està manegant tota la crisi. Perquè aquest matí s'ha conegut que els responsables del ministeri de Sanitat tenien coneixement del nou ascens de casos a la ciutat i a la seva conurbació –amb un total de 330.000 habitants– des de la segona meitat de juny. Tot i així, es va permetre la reobertura de botigues no essencials fa dues setmanes.

De moment, tampoc no és té coneixement precís dels límits geogràfics del nou confinament: si només la ciutat de Leicester o bé alguns o tots els suburbis que l'envolten. Ahir a la nit, un grup de parlamentaris conservadors es queixaven a les xarxes socials sobre aquest aspecte.

Imposició de les mesures

Una de les preocupacions de les autoritats és, de fet, com restringir de manera efectiva el moviment d'una població que ja fa tres mesos que es queda a casa. Els mateixos diputats es queixaven a les xarxes socials sobre la falta de capacitat per imposar la restricció de la circulació, especialment el pròxim cap de setmana, quan a pocs quilòmetres del centre de la la ciutat, i a tot el comtat de Leicester, obriran els pubs i restaurants.

L'anunci fet al Parlament pel ministre de Sanitat va arribar després que al llarg del dia d'ahir circulessin tota mena de rumors a la premsa sobre la possibilitat del tancament parcial de la ciutat. Els rumors van ser durament criticats per l'alcalde de Leicester, Peter Soulsby, que es va queixar de falta d'informació i lleialtat de les autoritats centrals. Soulsby va assegurar que el govern ha "anat més enllà del que es preveia". Al mateix temps, va expressar "escepticisme sobre les xifres [de nous casos] que ha donat", alhora que va suggerir que Leicester s’utilitza com a prova pilot de possibles i futurs confinaments parcials: "Estan decidits a començar amb mesures de màxims, per veure com funciona i potser utilitzar l'aprenentatge d'això en altres àrees", va afegir.

Aquest dimarts havia de ser el dia en què el primer ministre, Boris Johnson, centrés els focus informatius en el discurs que farà en les pròximes hores, en què vol anunciar mesures específiques per començar el procés de reconstrucció del Regne Unit. En canvi, però, l'atenció informativa torna a situar-se en el coronavirus i en la més aviat desastrosa gestió que en fa.

stats