Itàlia
Internacional 30/06/2022

La crisi del Moviment 5 Estrelles amenaça el govern de Draghi

El primer ministre torna a Roma abans d'hora per presidir un consell de ministres marcat per les diferències entre socis de l'executiu

3 min
El primer ministre italià, Mario Draghi, parlant per telèfon al Museu del Prado, allunyat de la comitiva de l'OTAN

RomaEl terratrèmol que va sacsejar la política italiana la setmana passada, després que el ministre d'Afers Exteriors, Luigi Di Maio, abandonés el Moviment 5 Estrelles, ja ha tingut la primera rèplica al govern d'unitat nacional encapçalat per Mario Draghi. El primer ministre italià va haver de deixar la cimera de l'OTAN a Madrid dimecres a la nit després que s'intensifiquessin els rumors sobre una possible sortida de l'executiu dels grillinos, que faria trontollar l'estabilitat del seu govern.

Draghi va tornar a Roma per presidir un delicat consell de ministres, convocat aquest dijous per analitzar les mesures pressupostàries dirigides a contenir l'escalada dels preus de l'energia. Aquesta era almenys la versió oficial. L'extraoficial, però, apunta que les tensions al Moviment 5 Estrelles podrien acabar amb la sortida de l'executiu d'aquesta formació, soci majoritari al govern.

L'adeu de Luigi Di Maio al Moviment 5 Estrelles va deixar molt tocat l'actual líder dels grillinos, Giuseppe Conte. L'ex primer ministre, que va cedir el relleu del Palau Chigi a Draghi el febrer del 2021, està sent molt pressionat per alguns corrents del seu partit per abandonar l'heterogènia coalició que sosté l'expresident del Banc Central Europeu i garantir només un suport puntual a qüestions concretes. L'M5E, juntament amb la Lliga de Matteo Salvini, ha sigut molt crític amb l'enviament d'armes a Ucraïna i va amenaçar d'oposar-se a l'última votació parlamentària, tot i que va acabar fent marxa enrere. El rebuig a armar Kíiv va enfrontar Conte amb Di Maio i va acabar per dividir el partit.

Després de l'escissió del partit, Conte va assegurar que mantindria el suport al govern, però una trucada de Draghi al fundador de l'M5E, Beppe Grillo, perquè, presumptament, destituís Conte com a líder de la formació, va acabar refredant la ja difícil relació entre tots dos. “És greu que un primer ministre tècnic s'entremeti en la vida de les forces polítiques que, a més, donen suport al govern”, va denunciar Conte.

L'entorn del primer ministre va desmentir rotundament la informació, que havia filtrat en una entrevista un sociòleg i ideòleg proper al còmic i fundador del M5E, però no va aconseguir calmar els ànims. "El Govern no està en risc", va insistir Draghi des de Madrid. Per intentar rebaixar la tensió, el primer ministre va trucar a Conte mentre es trobava al Museu del Prado amb la resta d'assistents a la cimera de l'OTAN i tots dos van acordar mantenir una reunió els pròxims dies. Poc després, el primer ministre italià va decidir avançar un dia el retorn a Roma despertant les especulacions sobre una possible crisi de govern.

Pressions i sospites

Al M5E sospiten que el primer ministre està pressionant per desfer-se dels grillinos ara que el nou grup parlamentari liderat per Di Maio i mig centenar de parlamentaris dissidents garanteixen l'estabilitat del govern. Això sempre que la Lliga, que s'ha convertit en el soci majoritari de la coalició governamental després de l'escissió del M5E, no decideixi abandonar-lo per forçar un avançament electoral.

"No tinc intenció d'entrar en les qüestions internes de cap partit", ha lamentat Draghi després del consell de ministres. “Sempre he dit que el govern no es podia formar sense el 5 Estrelles i aquesta continua sent la meva opinió”, ha afegit, especificant que Conte li havia confirmat que no tenia intenció de sortir del govern i limitar-ne la contribució a un suport extern.

stats