MÓN
Internacional 25/03/2012

Dimiteix el tresorer dels conservadors britànics després d'oferir accés directe a Cameron a canvi de diners

Peter Cruddas va ser gravat en secret per reporters de 'Sunday Times' que fingien ser empresaris que volien ser donants del partit

Efe
2 min

LondresUn tresorer del Partit Conservador britànic, Peter Cruddas, ha dimitit després de ser gravat en secret oferint a reporters del 'Sunday Times' que fingien ser possibles donants del partit accés directe al primer ministre, David Cameron, a canvi de sumes anuals de 250.000 lliures (300.000 euros). El cotresorer tory, que va assumir a principis d'aquest mes el càrrec de tresorer principal de la formació, ha presentat aquest diumenge la seva dimissió amb "efecte immediat" en un comunicat en què lamenta "profundament qualsevol impressió d'incorrecció".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el Partit Conservador ha negat haver acceptat o considerat cap donatiu. En la gravació secreta (que es pot consultar en obert a la BBC) de la conversa que va mantenir Cruddas amb els periodistes del dominical britànic, que es feien passar per empresaris, el recaptador de fons tory explica que un donatiu anual de 250.000 lliures concediria al donant el que ell anomena "un accés de primera lliga" al cap de l'Executiu.

"Fantàstic per als negocis"

En tractar de "vendre" aquestes trobades amb Cameron als suposats executius, que incideixen en el seu interès per conèixer el primer ministre amb l'objectiu de fer prosperar les seves suposades empreses, Cruddas els assegura que "serà fantàstic per als seus negocis". Aquest accés inclouria la possibilitat d'assistir a sopars amb el propi Cameron a Downing Street i fins i tot al seu domicili personal i la possibilitat, també, d'"influir" en les polítiques del govern.

Cruddas, que a més de ser recaptador de fons del partit, també és fundador de l'empresa de comerç en línia Currency Management Consultants Ltd, els explica a més els diferents graus d'"accés" als polítics que comporten els diferents tipus de donatius. En aquest punt, els recomana optar per grans quantitats de diners (250.000 lliures anuals) si volen "que els prenguin seriosament". En la gravació, també se l'escolta esmentar el "Grup Líder", un club on a canvi d'un donatiu anual al partit de 50.000 lliures (60.000 euros), es convida a aquests donants a unir-se a Cameron i a altres figures del partit a sopars, dinars, recepcions o altres esdeveniments socials d'aquest tipus.

En la seva nota de dimissió, Cruddas descarta que "els donants puguin influir en la política del govern o obtenir un accés indegut als polítics". Per la seva banda, després d'emetre aquest vídeo, el Partit Laborista, el principal grup opositor, ha instat a Cameron a "sincerar-se" sobre el que sap sobre això i quan ho va saber.

stats