ESTATS UNITS
Internacional 12/07/2019

Dimiteix el secretari de Treball de Trump per l'escàndol sexual d'Epstein

Alex Acosta es retira perquè com a fiscal va maniobrar per evitar que el multimilionari anés a judici

Carlos Pérez Cruz
2 min
Trump gesticulant davant d'Epstein en la compareixença que han fet tots dos a la Casa Blanca per anunciar la dimissió del secretari de Treball

WashingtonL'escàndol de tràfic sexual del multimilionari Jeffrey Epstein s'ha cobrat aquest divendres la seva primera víctima política. El secretari de Treball de Trump, Alex Acosta, ha presentat la seva dimissió perquè considera "injust" que "Epstein sigui el centre d'atenció". Davant dels mitjans, i al costat del president, Acosta ha afegit que "seria egoista continuar en el càrrec i seguir parlant d'un cas de fa 12 anys". Acosta treballava llavors com a fiscal federal a Florida i va ser el màxim responsable d'arribar a un acord amb els advocats d'Epstein per salvar-lo de delictes federals i evitar-li haver d'anar a judici. Un jutge va concloure el mes de febrer passat que el tracte, signat a finals del 2007, va violar la llei al no posar-lo en coneixement de les víctimes.

L'actuació d'Alex Acosta fa més d'una dècada va recobrar vida fa set dies, quan es va conèixer que Jeffrey Epstein havia estat detingut a Nova Jersey quan tornava d'un viatge a París en el seu avió privat. La fiscalia de Nova York l'acusa de suposat tràfic sexual de menors per uns fets que van tenir lloc entre els anys 2002 i 2005 a la seva mansió de Manhattan. Es tracta d'uns abusos similars a aquells pels quals se'l va processar a Miami la dècada passada, i podria rebre una sentència de fins a 45 anys de presó.

Els fiscals asseguren que Epstein reclutava nenes –sempre menors d'edat– perquè li fessin massatges que moltes vegades acabaven en abusos sexuals. Amb l'ajuda de diversos empleats i d'algunes de les mateixes víctimes, a qui pagava centenars de dòlars per aconseguir "un subministrament constant" de noies, l'home que va fer la seva fortuna com a gestor de fons va anar construint una xarxa d'adolescents, de tan sols 14 anys, que procedien d'entorns "particularment vulnerables a l'explotació".

El fins aquest divendres secretari de Treball de Trump va oferir dimecres una roda de premsa en què va defensar el seu paper en el cas de Florida. Acosta va assegurar que va actuar "de manera adequada" i que si no hagués sigut per la seva obstinació Epstein "hauria quedat lliure". No obstant això, aquell pacte de culpabilitat excloïa algunes de les acusacions més greus i només li atribuïa dos delictes estatals de pagament per prostitució, un dels quals a una menor. Resulta poc comprensible que el gran èxit de què presumeix Alex Acosta sigui haver enviat Epstein 13 mesos a la presó, tenint en compte a més que el condemnat podia abandonar el centre durant dotze hores al dia per anar a la feina.

L'oficina d'Acosta, a més, tenia preparat un informe d'imputació de 53 pàgines que si hi hagués hagut judici podria haver tancat Epstein per a tota la vida. Per posar en valor la seva decisió, el ja exsecretari va assegurar que si haguessin deixat el cas en mans de la justícia local, Epstein no hauria entrat a la presó, cosa que ja ha negat el que va ser fiscal del comtat de Palm Beach, Barry Krischer.

Donald Trump també ha entrat en la polèmica a l'assegurar, sense que se sàpiga gaire bé en què es basa, que llavors la gent "estava contenta" amb aquell acord i "12 anys després no estan contents". El president ha descrit Alex Acosta com "un gran secretari de Treball", a qui substituirà el seu segon fins ara, Patrick Pizzella.

Trump comença les batudes antiimmigració

D'altra banda, a partir de diumenge agents del Servei d'Immigració i Control de Duanes, el temut ICE, començaran a fer batudes per diverses ciutats del país per arrestar i deportar immigrants. Ho va avançar 'The New York Times' i ho ha confirmat Donald Trump, que tot i que l'èxit d'aquestes operacions depèn que es mantinguin en secret, ha assegurat que "no hi ha res a amagar". Ja al juny el president va anunciar una operació per deportar "milions" d'immigrants, que després va tirar enrere. Els funcionaris d'immigració són més modestos en el seu pronòstic i esperen detenir al voltant de 2.000 persones sense documentació.

stats