Internacional 20/08/2020

Màxima tensió entre l'Iran i els Emirats Àrabs per dos pescadors morts

Les tensions entre els dos països s'han accentuat arran de l'acord d'Abu Dhabi amb Israel

Ara
2 min
Una imatge d'arxiu mostra barques de pesca amarrades al sud del port iranià de Chabahar.

BarcelonaL'Iran i els Emirats Àrabs Units, enemics declarats, s'han embolicat en un incident marítim que està elevant la tensió a la zona. Dos pescadors iranians han mort i el seu vaixell ha sigut requisat per Abu Dhabi, mentre que Teheran ha retingut un vaixell dels Emirats. Segons ha comunicat aquest dijous el ministeri d'Exteriors de l'Iran, els fets es remunten a dilluns, quan els guardacostes dels Emirats van disparar contra els pescadors iranians i van retenir la seva embarcació, que més tard va ser alliberada. El mateix dia guardacostes iranians van detenir un vaixell dels Emirats acusat d'entrar il·legalment a les seves aigües.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'incident arriba quatre dies després que Abu Dhabi anunciés el seu acord de normalització de relacions amb Israel, que l'Iran va considerar "vergonyós" i una "bestiesa estratègica". Aquest tipus d'escaramusses amb vaixells de pesca entre Teheran i els seus veïns del golf Pèrsic són freqüents, però aquest cop el règim dels aiatol·làs ha amenaçat amb emprendre "totes les mesures necessàries per protegir els seus vaixells i ciutadans" a la zona.

El diari Kayhan, que representa els sectors més durs del règim, va proclamar dissabte que els Emirats "s'han convertit en un objectiu legítim per a la resistència" després d'haver restablert oficialment les relacions amb Israel. El mateix dia el president Hassan Rouhani advertia que l'acord suposava "obrir el camí a Israel a la regió" i el titllava de "gran error". Aquests comentaris van motivar una protesta diplomàtica formal per part dels Emirats, que van considerar-la una "retòrica inflamatòria inacceptable".

Malgrat les tensions, els dos països conserven forts vincles econòmics i els Emirats acullen un gran nombre d'iranians expatriats atrets per les oportunitats de feina. L'any passat una delegació dels guardacostes dels Emirats va visitar Teheran en el marc d'unes converses sobre seguretat a la zona.

stats