ESTATS UNITS
Internacional 13/09/2019

Les distraccions de Joe Biden

L'exvicepresident d'Obama es reivindica enmig dels atacs dels candidats demòcrates

Beatriz Pascual Macías (efe)
3 min
Mike Biden i Elizabeth Warren parlant animadament en un recés del debat dels candidats demòcrates per a les eleccions del 2020

WashingtonJoe Biden perd el fil, es despista. En el debat estrella de les primàries del Partit Demòcrata per a les eleccions nord-americanes del 2020, ha anomenat "president" el senador progressista Bernie Sanders. Esclar, els seus rivals i companys de partit ho han aprofitat i han insinuat que és massa vell: "Acaba d'oblidar el que ha dit fa només dos minuts?"

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pregunta pesa. Però encara li pesen més a Biden els seus gairebé 77 anys, quasi mig segle de carrera política i massa decisions de les quals ha de donar explicacions. Els aspirants demòcrates a arribar a la Casa Blanca s'han esforçat per mostrar que "el Joe" és el passat, i no el futur dels Estats Units.

En el debat, Biden ha intentat mostrar-se com l'opció més raonable, més moderada, per vèncer l'actual inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump. No se n'ha sortit prou. Julián Castro, de 44 anys i exministre d'Habitatge, ha posat l'exvicepresident amb Barack Obama contra les cordes tot just ha començat el debat.

Els candidats s'han embrancat en un detall sobre el pla de salut de Biden. Llavors la conversa girava al voltant del model sanitari totalment públic conegut com a 'Medicare for all' i que defensen els candidats més progressistes, els senadors Bernie Sanders i Elizabeth Warren.

"Acaba d'oblidar què ha dit fa només dos minuts? Acaba d'oblidar què ha dit fa només dos minuts?", repetia Castro. "No m'ho puc creure, vostè ha dit això fa dos minuts". El públic del debat, celebrat a la ciutat de Texas, ha quedat sorprès pel to de Castro i les xarxes socials s'han omplert de reaccions humorístiques: alguns han comparat l'intercanvi amb un combat de boxa i d'altres han penjat expressions de sorpresa de diferents actors, inclòs Eddie Murphy.

De seguida els comentaristes d'ABC, la cadena que retransmetia el debat, s'han afanyat a advertir que el cop li podia sortir car a Castro, perquè ha jugat amb foc. Però la gosadia del candidat ha anat més enllà. També s'ha atrevit a disputar-se amb Biden el llegat d'Obama, perquè tots dos van treballar per a ell: Biden com a vicepresident durant vuit anys i Castro com a secretari d'Habitatge en el segon mandat.

"Jo estic complint el llegat d'Obama i tu no", ha carregat Castro. A Biden no li ha fet gens de gràcia la seva actitud i l'ha tallat: "Això seria una sorpresa per a mi". La mala bava de Castro, últim en les enquestes i que ha buscat en el debat un moment de glòria, pot sortir-li molt cara a Biden.

L'exvicepresident s'ha mostrat maldestre. En un moment s'ha referit a Sanders, dret i al seu costat, com a "president". Després ha rectificat i l'ha anomenat "amic". Biden també ha tingut problemes per explicar el seu vot a favor de la guerra a l'Iraq i ha evitat respondre preguntes sobre les polítiques immigratòries del govern d'Obama. En aquest sentit, ha arribat fins i tot a assegurar que Obama no va posar immigrants indocumentats "en gàbies", com ha fet Trump a la frontera amb Mèxic, tot i que en realitat les instal·lacions on s'han tancat immigrants van ser construïdes durant l'administració demòcrata.

Els espectadors n'esperaven molt de Biden, col·locat al centre de l'escenari, líder en les enquestes i el candidat que més torn de paraula ha tingut: 18 minuts complets de les tres hores de debat. I, no obstant això, una vegada més no ha sigut capaç d'impressionar l'audiència.

stats