Internacional 29/06/2016

Massacre en un atac suïcida a l'aeroport Atatürk d'Istanbul

Almenys 41 morts i 239 ferits en un triple atemptat amb rifles Kalàixnikov

Marc Toro / Marc Vidal
2 min
Passatgers commocionats per l'atemptat a l'aeroport d'Atatürk d'Istanbul

BarcelonaAlmenys 41 de persones han mort i 239 han quedat ferides dimarts a la nit en un atemptat múltiple a l'aeroport Atatürk, el més important d'Istanbul i el més gran de Turquia. Segons el primer ministre Binali Yildirim, els primers indicis apunten a Daeix –acrònim àrab d'Estat Islàmic– com a inductor, però no hi ha hagut cap reivindicació. Segons el govern turc, de les víctimes mortals, 37 ja han estat identificades i 13 són estrangeres.

L'ambaixada espanyola ha obert un telèfon les 24 hores del dia per als familiars dels residents o visitants a Turquia.

Entre els morts hi ha tres terroristes suïcides que van arribar a l'aeroport en taxi i van fer detonar càrregues explosives en diversos punts de la terminal de vols internacionals. Almenys un dels atacants va disparar abans amb un fusell tipus Kalàixnikov, un policia el va ferir i el va neutralitzar, i el terrorista va fer detonar els explosius, segons es veu en un vídeo enregistrat per un passatger.

Viatgers i càmeres de seguretat van enregistrar els moments de pànic.

L'aeroport d'Istanbul està equipat amb controls de raigs X a l'entrada i controls aleatoris sobre els vehicles. Les imatges de destrucció a la terminal eren dantesques. Alguns dels ferits van ser evacuats en taxis mentre les ambulàncies arribaven a l'aeroport, segons han apuntat mitjans locals. Diversos vols que havien d'aterrar a l'aeroport van ser cancel·lats.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha reclamat que l'atac suposi un punt d'inflexió en la lluita global contra el terrorisme i ha recordat que "les bombes que han explotat a Istanbul podrien haver colpejat qualsevol aeroport de qualsevol ciutat del món".

Familiars dels desapareguts han passat la nit als hospitals. Diversos vols han estat desviats i cancel·lats.

Turquia, doblement colpejada pel terrorisme

El flagell terrorista colpeja doblement Turquia, que ha registrat els últims mesos atemptats mai vistos fins ara en la història d’aquest país. El govern turc apunta a dues organitzacions com a autores dels atacs: la guerrilla kurda del PKK, contra la qual va iniciar una ofensiva al sud del país el 2015, després de trencar el procés de pau, i l’organització terrorista Estat Islàmic (EI), que opera en un ampli territori entre Síria i l’Iraq.

Fa poques setmanes, un atemptat al centre d’Istanbul contra un autobús policial va fer 11 morts. Entre el febrer i el març les accions terroristes s’han repetit a Ankara, amb 37 persones mortes en una acció i 28 més en una altra. A més, 12 turistes alemanys van morir en un atemptat suïcida al centre d’Istanbul al gener. I a l’octubre es va registrar el pitjor atemptat: més de 100 morts en un atac contra una manifestació pacifista de l’esquerra i els sindicats a Ankara.

stats