Internacional 03/12/2019

La dona que acusa el príncep Andreu d'abusos sexuals: "Només un dels dos diu la veritat"

Un documental de la BBC compromet encara més el fill de la reina d'Anglaterra

Quim Aranda
3 min
Virginia Guiffre, en un moment del programa de la BBC

LondresEls fantasmes del passat continuen perseguint el príncep Andreu, de 59 anys i tercer fill de la reina d’Anglaterra. La BBC ha emès aquest dilluns a la nit un comprometedor reportatge centrat en les acusacions que l'impliquen com a testimoni i com a beneficiari dels serveis de la xarxa de tràfic de noies menors d'edat del multimilionari nord-americà, i pederasta convicte, Jeffrey Epstein.

Així ho han testificat cinc víctimes davant d'un jutge als Estats Units, segons ha revelat el programa Panorama. A més, una de les presumptes víctimes, Virginia Roberts Giuffre, ha ratificat una vegada més, en el mateix espai informatiu, que el príncep va mantenir relacions sexuals amb ella fins a tres vegades, quan era menor, entre els anys 2001 i 2002. L'advocat de les cinc dones ha demanat que Andreu testifiqui en la investigació que les autoritats federals dels Estats Units estan duent a terme sobre l’afer.

Epstein, de 66 anys, es va suïcidar l'agost passat en una presó al sud de Manhattan mentre esperava un nou judici per tràfic de dones. Onze anys abans havia sigut condemnat a 18 mesos de reclusió per prostituir una menor. Al cap de tres mesos i mig, però, va sortir en llibertat. Andreu va continuar la relació amb Epstein després de la condemna.

En una molt polèmica entrevista concedida a finals de novembre al programa de la BBC Newsnight, el príncep va negar les acusacions de Virginia Roberts Giuffre i va arribar a destacar les coneixences i les relacions que havia fet gràcies a Epstein. A conseqüència de l'escàndol, el Palau de Buckingham ha apartat Andreu de la vida pública.

El príncep Andreu i Virginia Guiffre, llavors Virginia Rogers, a Londres, en una imatge del 2001

Panorama aporta informació nova sobre la fotografia en la qual el príncep Andreu apareix agafant per la cintura la presumpta víctima, Virginia Roberts Giuffre, quan aleshores ella tenia només 17 anys. La llavors parella d'Epstein, Ghislaine Maxwell, va fer aquella foto a la capital britànica el 2001, quan va viatjar-hi amb el multimilionari nord-americà. En aquella visita, Maxwell va demanar a Giuffre que "fes per a Andreu el que havia fet per a Jeffrey", segons ha assegurat la presumpta víctima. "Això em va posar malalta. No m'ho esperava d’un membre de la família reial", ha afegit. Segons el seu relat, va seguir les instruccions rebudes. "Ens vam banyar junts. Va començar allà i després va continuar al dormitori. Tot plegat no va durar gaire. Era fastigós. A l'acabar es va aixecar, em va donar les gràcies i va marxar", ha detallat. Andreu sempre ho ha negat.

El reportatge de Panorama finalitza amb una sentència lapidària. "Ell sap què va passar. Jo sé què va passar. I només un de nosaltres està dient la veritat. I sé que soc jo", diu Giuffre. L'entrevista amb la dona es va enregistrar abans que s’emetés la d’Andreu. Giuffre contradiu no només tota la defensa general del príncep, sinó alguns dels detalls específics, fet que fa pensar que, d’antuvi, el fill de la reina en coneixia el contingut.

Les mentides de Donald Trump

Les derivades del cas d’Andreu han arribat també a l’ambaixada nord-americana de Londres, on el president Donald Trump ha ofert una roda de premsa amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, prèvia a la cimera de l'OTAN que se celebra a la capital britànica aquest dimarts i dimecres. Preguntat sobre les peticions dels advocats de les víctimes d’Epstein que el príncep declari als Estats Units, Trump no ha tingut cap problema amb mentir obertament sobre la seva relació amb Andreu: "No conec aquest senyor. No conec el príncep Andreu. Però és una història dura, molt dura". Immediatament després que fes l'afirmació, les xarxes socials s’han omplert de fotos en què es veu Trump en companyia del príncep. Parafrasejant les paraules de Virgina Roberts Guiffre a Panorama, algú no està dient la veritat.

stats