AMÈRICA LLATINA
Internacional 02/09/2017

La dona que li ha guanyat la batalla a Coca-Cola

Una salvadorenya es revolta contra l’empresa per l’ús de l’aigua

Majo Siscar
3 min
La dona que li ha guanyat La batalla a Coca-Cola

Nejapa (salvador)Sonia Judith omple càntirs d’aigua d’un pou a només deu metres del riu Acelhuate, el més contaminat del Salvador. “L’aigua per beure l’agafem de la font. L’aigua del pou només la utilitzem per rentar roba. Però hem de fer torns per netejar-lo perquè, quan el riu puja, s’embruta”, explica mentre assenyala el seu marit, que treu cubells de fang i aigua pudent d’un altre forat a prop del marge del riu. “La brutícia s’acumula aquí, ens arriba la merda dels que sí que tenen aigua”, es queixa el Jesús, que treballa amb l’aixada per treure el fang. S’hi acumulen plàstics, ferralla i algun animal mort ple de mosques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins a la localitat de Nejapa, a només 35 quilòmetres de San Salvador, arriben les aigües residuals del cinturó industrial de la capital. En canvi, allà no hi ha ni clavegueram ni canalons. La Sonia i el Jesús no han tingut mai una aixeta a casa seva, malgrat que al municipi on viuen s’hi situa l’aqüífer que proporciona aigua per produir la coca-cola que es beu a tota l’Amèrica Central.

Mentre la Sonia i el Jesús són al riu, arriba una senyora baixeta, morena i amb un posat sever. “Mila, quan ens portaran l’aigua a la nostra comunitat?”, li pregunta la Sonia amb familiaritat. “Aquest any ha d’arribar, no us desespereu. Així ho vam acordar”, contesta la Mila, com tothom coneix la Milagros Guevara, que fa dos anys va liderar la mobilització de les dones del seu poble contra Industrias La Constancia, l’empresa local que té la concessió de Coca-Cola.

Per produir cada litre d’aquest refresc es necessiten almenys dos litres d’aigua. El 2015 l’empresa va anunciar que augmentaria la seva producció i que extrauria més aigua de l’aqüifer, tot i que un 40% de la població de Nejapa no tenia aigua potable. “Quan ens en vam assabentar, la gent va explotar. És un pecat que nosaltres no tinguem aigua neta i que les empreses s’enriqueixin més i més”, explica la Milagros.

Durant un mes sencer les veïnes de Nejapa van ocupar les instal·lacions de Coca-Cola. “Les dones som les que patim més no tenir aigua. Jo mateixa a vegades havia d’anar a rentar la roba al riu a les dues de la matinada, perquè després havia de fer-me càrrec dels fills i sortir a vendre menjar o a cosir roba per guanyar diners”, recorda ara la Milagros, mentre mostra satisfeta una aixeta a casa seva i la canalització d’aigua que l’empresa va realitzar arran de les mobilitzacions. Al barri de la Sonia i el Jesús encara no han fet obres, però Coca-Cola es va comprometre a sufragar la canalització d’aigua d’unes vint mil persones a Nejapa com a compensació per l’ús de l’aqüífer.

A la part alta del mateix municipi, al cantó de San Jerónimo Los Planes, ni l’empresa escolta els veïns. Fins i tot l’escola pública depèn d’un sistema rudimentari de recollida d’aigua de la pluja perquè l’administració no vol pagar el cost d’una bomba que impulsi l’aigua fins als mil vuit-cents metres d’altitud on se situa el cantó.

Al Salvador hi plou el triple que a Londres. Malgrat això, una de cada deu persones no té aigua a casa. No es considera un bé públic. Si algú té o construeix un pou a casa, pot explotar-lo tant com vulgui. Tampoc se sanciona la contaminació de l’aigua.

Per abaratir costos, el govern del Salvador pretén canalitzar l’aigua dels rius però, com a Nejapa, el 95% de les aigües de la superfície estan contaminades. “Les aigües residuals van a parar als rius, però el nostre país no té els 100 milions de dòlars que costa connectar una planta de tractament d’aigües a la xarxa de San Salvador”, reconeix sense embuts la ministra de Medi Ambient i Recursos Naturals, Lina Pohl.

La societat civil pressiona des del 2003 perquè s’aprovi una llei general d’aigües que en reguli l’ús, però topa amb l’oposició de les classes altes. “Hi ha massa interessos en la privatització de l’aigua. Qui té poder adquisitiu per tenir, per exemple, una cisterna, es dedica a embotellar aigua. Per això no s’arriba a un consens de llei. Qui surt perdent és la població rural”, diu Samuel Ventura, director executiu de l’organització ACUA.

A mesura que avança el dia, la calor esdevé enganxifosa al poble de la Milagros. La seva filla, que també va participar en les mobilitzacions, obre una ampolla de coca-cola. “Ai, filla, ni un cèntim, ni un cèntim els dono jo a aquests!”, exclama la Milagros.

* Aquest reportatge ha estat possible gràcies a la beca Dev Reporter atorgada per La Fede en col·laboració amb Enginyeria Sense Fronteres.

stats