Trump demana ajuda a Rússia

El candidat republicà insta Moscou a piratejar els e-mails de Clinton de quan era secretària d’Estat

Donald Trump va instar aquest dimecres Rússia a piratejar els e-mails de la seva rival en la cursa per la Casa Blanca, Hillary Clinton. “Rússia, si m’estan escoltant, espero que puguin trobar els 30.000 missatges desapareguts de Clinton -va dir mirant a les càmeres durant una roda de premsa a Doral, Florida-. La nostra premsa els recompensaria amb escreix”.

El candidat republicà es referia als correus electrònics que Clinton no va entregar del compte privat que va utilitzar quan era secretària d’Estat dels EUA perquè, segons va assegurar, eren personals. La crida de Trump va aconseguir acaparar titulars en la setmana de la convenció demòcrata que ha coronat la primera dona candidata presidencial d’un gran partit. I ho fa en un moment en què diverses investigacions acusen Moscou d’haver piratejat els e-mails de la cúpula del Partit Demòcrata publicats a Wikileaks diumenge passat i d’intentar influir en la campanya presidencial nord-americana.

Espionatge a un rival polític

L’equip de Clinton no va trigar gens a reaccionar. “Aquest és el primer cop que un candidat presidencial de rellevància ha encoratjat activament una potència estrangera a cometre espionatge contra el seu oponent polític”, va afirmar en un comunicat l’assessor sobre política exterior de la candidata demòcrata, Jake Sullivan.

L’exdirector de la CIA Leon Panetta va condemnar les paraules de Trump. “Crec que aquest tipus de declaracions són totalment indignants. Tenim un candidat presidencial que està, de fet, demanant als russos ficar-se en la política nord-americana”. Alguns republicans van rebutjar la crida del seu candidat tot i que no van dir el seu nom. “Rússia és una amenaça global -van afirmar des de l’oficina del president de la Cambra, el republicà Paul Ryan-. Putin ha de mantenir-se al marge d’aquesta elecció”.

Els missatges del Partit Demòcrata publicats a Wikileaks han dominat els primers dies de la festa política demòcrata que se celebra fins demà a Filadèlfia. Alguns dels correus electrònics semblen demostrar que dirigents demòcrates van perjudicar la campanya de Bernie Sanders per afavorir Hillary Clinton. Aquesta revelació ha complicat encara més el repte de l’aspirant demòcrata d’unir el partit. Una part de les bases demòcrates, que donaven suport al seu rival, continuen sense confiar en ella i, de fet, van mostrar la seva oposició a la seva candidatura durant el primer dia de la convenció.

“És probable que tinguin els 33.000 e-mails que ella ha perdut i ha eliminat... Espero que ho facin, perquè veuríeu algunes belleses”, va insistir Trump. Més tard, va repetir el mateix a través de Twitter.

Moscou rebutja les acusacions

El dia abans de les declaracions de Trump, el Kremlin va titllar d’“absurdes” les acusacions contra el seu país de piratejar els correus dels dirigents del Partit Demòcrata. “Són històries d’horror inventades”, va dir Dmitry Peskov, el cap de premsa del president rus, Vladímir Putin. Les agències d’intel·ligència nord-americanes, en canvi, estan “molt convençudes” que el govern rus és darrere de les filtracions, segons el diari The New York Times.

Les opinions de Trump relacionades amb Rússia ja han acaparat l’atenció dels mitjans altres cops. Primer, quan va assegurar que Putin és “un líder fort”, i la setmana passada, quan va afirmar que no està a favor de defensar de forma automàtica països de l’OTAN que “no compleixen les seves obligacions”, és a dir, aquells que deuen les seves contribucions financeres a l’Aliança Atlàntica.

Les debilitats de Clinton