Internacional 25/08/2015

Ayoub el Khazzani va veure un vídeo jihadista abans de disparar al tren París-Amsterdam

El jutge l'ha posat en presó preventiva acusat de temptativa d'assassinat amb motivacions terroristes. El fiscal ha dit que va comprar un bitllet en primera i que va rebutjar una plaça lliure en un tren anterior

Ara
1 min
El fiscal general francès, François Molins, ha donat els detalls de l'atac frustrat al tren Thalys. REUTERS

BarcelonaAyoub el Khazzani, el sospitós de l'atac al tren d'alta velocitat Amsterdam-París de divendres, està acusat de temptativa d'assassinat amb motivacions terroristes. Ho ha anunciat aquest dimarts el fiscal francès, François Molins, en roda de premsa, quan el detingut ha passat a disposició judicial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Molins ha donat alguns detalls del que va passar al tren que fins ara es desconeixien. Els registres del telèfon mòbil que portava a la motxilla revelen que ja dins del tren va veure un vídeo a YouTube que "cridava a prendre les armes i lluitar per la jihad". També ha dit que el fusell que portava no era un Kalàixnikov sinó un AKM, també de fabricació russa, a més de nou carregadors amb 270 bales. Ha afegit va pagar en efectiu el cost del bitllet, en primera classe: 149 euros. I que va rebutjar places lliures en un tren que sortia abans amb el mateix destí, la qual cosa per als investigadors és un indici de premeditació.

El fiscal ha explicat que l'home, que havia estat detectat en un vol Berlín-Istanbul, va tornar a Europa el 4 de juny via Tirana, per la qual cosa les autoritats sospiten que hauria pogut viatjar a Síria.

En els interrogatoris no ha pogut demostrar mitjans de vida propis ni com va pagar el bitllet, i els responsables de la investigació consideren que no actuava sol. Inicialment va explicar als investigadors que només volia assaltar el tren, però després les seves respostes es van fer "evasives" i "dilluns es va acollir al dret al silenci".

stats