Internacional 28/08/2015

Grècia celebrarà eleccions anticipades el 20 de setembre

El president, Prokopis Pavlópulos, dissol el Parlament hel·lè, i l'equip ministerial encarregat de governar Grècia fins als comicis jura el càrrec

Efe
2 min
La primera ministra grega interina, Vasiliki Zanu, i el president de la república, Prokopis Pavlopulos, aquest divendres durant el jurament del nou gabinet de govern al palau presidencial d'Atenes / EFE

AtenesEl president de Grècia, Prokopis Pavlópulos, ha dissolt aquest divendres el Parlament hel·lè i ha convocat eleccions anticipades per al 20 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pavlópulos ha publicat el decret corresponent poques hores després que jurés el càrrec l'equip ministerial encarregat de governar Grècia fins als comicis. D'acord amb el decret, el Parlament que sorgeixi de les eleccions es constituirà l'1 d'octubre.

Les eleccions anticipades es van fer necessàries després de la dimissió, fa vuit dies, del primer ministre, Alexis Tsipras, després de rebre els diners del tercer rescat per a Grècia. Tsipras va emmarcar la seva decisió en la necessitat de demanar un nou mandat al poble hel·lè després del canvi de rumb que va fer el govern de Syriza, amb l'objectiu d'aplicar amb el suport popular els acords assolits amb les institucions europees.

La necessitat de convocar eleccions va estar marcada, sobretot, per la dissidència interna dins del partit de govern i de les files del grup parlamentari, en què més de 40 diputats van negar el suport a Tsipras en la votació del tercer rescat.

El resultat d'aquesta rebel·lia interna va ser la fundació d'un nou partit, Unitat Popular, dirigit per l'exministre d'Energia Panaiotis Lafazanis.

La campanya electoral serà una de les més curtes de la democràcia grega, amb 23 dies. Supera en dues jornades la campanya del 1996, que va durar 21 dies.

Poc abans de dissoldre el Parlament hel·lè, Pavlópulos ha pres jurament al nou equip de 10 ministres que governaran de forma transitòria el país al costat de la primera ministra, Vassilikí Thanu, que ahir va prendre possessió del càrrec.

En declaracions a l'edició del diari digital 'Avgi', el fins ara primer ministre, Alexis Tsipras, ha donat per començada la "gran batalla electoral". "El poble grec donarà un mandat fort per al present i el futur. Grècia no pot tornar cap enrere i no ho farà. Només pot anar endavant", ha dit Tsipras.

stats