Internacional 11/02/2019

Fins a 52 ossos polars envaeixen una ciutat russa

Declaren l'estat d'emergència a l'arxipèlag rus de Novaya Zemlya, prop de l'Àrtic

Sònia Sánchez
3 min
Estat d'emergència per la incursió de 52 ossos polars en una ciutat russa

BarcelonaUn grup d'ossos polars rebusquen entre les escombraries d'un abocador i un d'ells s'enfila als contenidors de la brossa. Un os polar entra caminant tranquil·lament en una escala de veïns. Un altre treu el cap per la porta d'una casa i mira cap a dins. I un altre passeja per un parc infantil nevat. Són imatges inèdites que s'han estès en els últims dies per les xarxes socials: una nova alerta viral sobre les conseqüències del canvi climàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Totes aquestes imatges han sigut gravades gravades per residents i visitants de Belushya Guba, la capital administrativa de l'arxipèlag de Novaya Zemlya, una regió russa a tocar de l'oceà Àrtic i a l'extrem més oriental del mar de Barentsz.

Новая земля 🌏 Нашествие белых медведей 👉 Режим ЧС!!! 👀 #россия #белыймедведь🐻 #новаяземля #жизньнакрайнемсевере #север #остров #архипелаг #северныйостров #моймир #russia #newland #north #polarlights #polarbear #myworld

Irina Elis MURMANSK, RUSSIA

Les autoritats de Novaya Zemlya han declarat l'estat d'emergència davant d'aquesta "invasió" de fins a 52 ossos polars, que han irromput en aquesta ciutat i han trasbalsat la vida dels seus poc més de 1.900 habitants. No s'ha informat fins ara de cap incident violent, tot i que els comentaris a les xarxes socials insisteixen en l'agressivitat que sovint mostren aquests animals, sobretot quan tenen gana.

"La gent té por de sortir de casa" i els pares "es resisteixen a deixar que els seus fills surtin per anar a l'escola o la guarderia", explicava el subcap de l'administració local, Aleksandr Minayev, a 'The Siberian Times'.

Diversos veïns han intentat fer fugir els animals amb trets a l'aire o fent sonar els clàxons dels cotxes, i també han aixecat tanques al voltant d'alguns espais, però no han aconseguit que els ossos polars marxin. Bona part dels residents de Belushya Guba són personal militar vinculat a la base de proves nuclears que es va instal·lar en aquesta illa en l'era soviètica.

🏔️Белый медведь - хозяин архипелага! 🌏 Может заглянуть и без приглашения!)))) #новаяземля #северноесияние #белыймедведь #полярныймедведь #красота #жизньнакрайнемсевере #север #остров #архипелаг #russia #newland #beauty #north #borealis #polarlights #myworld

Irina Elis MURMANSK, RUSSIA

La retirada progressiva del gel marítim de l'Àrtic, hàbitat d'aquests majestuosos animals, està portant els ossos polars cada cop més cap a explorar noves fronteres buscant aliment. En els últims anys s'han registrat incursions d'ossos polars també en algunes ciutats del Canadà i altres regions pròximes a l'Àrtic, però l'episodi de Novaya Zemlya sorprèn perquè es tracta d'un grup molt nombrós i perquè actuen sense cap tipus de temor davant de l'home.

L'Àrtic s'escalfa el doble de ràpid que la mitjana terrestre i el seu desgel ha arribat a obrir una nova ruta marítima pel pol Nord en els mesos d'estiu, que no farà més que afegir pressió a la zona. La retirada del gel també obre la porta a noves prospeccions petrolieres i de minerals i terres rares, abundants a la zona, que amenacen amb fer escalar encara més el cercle viciós de l'escalfament global.

L'amenaça que el canvi climàtic suposa en aquesta regió del món, a més de ser un risc per a tot el planeta –com un dels possibles punts de no retorn del clima–, posa en perill una població progressivament minvant d'ossos polars. La imatge desoladora d'un os polar famèlic al Canadà va viralitzar ja l'amenaça climàtica per a aquests animals a finals del 2017. Ara aquests fets a l'arxipèlag rus i les noves imatges virals a les xarxes eleven de nou l'alerta com una mostra dels efectes reals i visibles de l'escalfament global.

stats