Internacional 07/06/2020

Enderroquen i tiren al riu l'estàtua d'un esclavista a Bristol

El moviment Black Lives Matter continua protagonitzant protestes arreu del món

Ara
1 min
Manifestants enderroquen una estàtua de l'esclavista d'Edward Colston durant una manifestació de protesta contra la brutalitat policial i el racisme a Bristol, Anglaterra

BarcelonaEn la protesta antirracista d'aquest diumenge a la ciutat britànica de Bristol, on han participat unes 10.000 persones, els manifestants han enderrocat l’estàtua de bronze d’un conegut esclavista del segle XVII, Edward Colston. Han lligat cordes al voltant del coll de la figura fins que han pogut enderrocar el polèmic monument que recorda el membre de la Reial Companyia Africana, responsable d’haver esclavitzat 80.000 homes, dones i criatures que van ser segrestats a l’Àfrica i transportats per la força a Amèrica. Després han tirat l’estàtua al riu Avon.

Colston va dedicar part de la seva fortuna a obres benèfiques a Bristol i després de la seva mort, el 1721, se li va dedicar una estàtua. Les imatges difoses a les xarxes socials mostren com un dels manifestants ha posat el genoll al coll de l’estàtua de l’esclavista a terra, emulant l’acció del policia nord-americà que va matar George Floyd.

En declaracions a la BBC, l’historiador David Olusoga ha defensat que l’estàtua hauria d’haver sigut retirada fa molt de temps. “Les estàtues diuen: «Aquest va ser un gran home que va fer grans coses». No és cert. Edward Colston va ser un comerciant d’esclaus i un assassí”. Als Estats Units també s’han enderrocat estàtues, com la del general confederat Williams Carter Wickham a la ciutat de Richmond, a Virgínia.

stats