Estats Units

El fiscal dels EUA va ordenar escorcollar la casa de Trump en busca de documents sobre armament nuclear

Merrick Garland demana fer pública l'ordre d'actuació i Trump diu que està d'acord

ARA
3 min
El fiscal general dels Estats Units durant la compareixença d'aquest dijous a Washington.

BarcelonaTres dies després de l'escorcoll a la luxosa mansió de Donald Trump a Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida), s'ha resolt la incògnita sobre qui va prendre la decisió d'entrar a la casa de l'expresident, un fet sense precedents als Estats Units. El fiscal general del país nord-americà, Merrick Garland, ha assegurat que va ser ell l'encarregat d'ordenar l'escorcoll de la residència. En una compareixença aquest dijous a Washington, Garland ha defensat l'actuació –que ha desencadenat un autèntic terrabastall polític als EUA– i ha afegit que demanarà al jutge que li permeti fer pública l'ordre d'escorcoll, al·legant que és d'interès públic. Trump, que fins ara s'ha negat a col·laborar amb les investigacions i a fer públic bona part de la informació relacionada, diu ara que està d'acord i que li sembla bé que es publiqui l'ordre de registrament i els seus annexes. Tot i així, el fiscal no ha donat gaires més detalls sobre aquest episodi, ja que, segons ha apuntat, la llei l'hi impedeix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La manca d'explicacions sobre els motius de l'operació havien generat una onada de polèmica als EUA, i els republicans –també el mateix Trump– ho presentaven com un nou atac a l'expresident per afeblir la seva figura davant la suposada por del govern de Joe Biden al fet que es torni a presentar a les eleccions del 2024.

Però Garland ha reiterat que està molt convençut de la seva actuació. "Sense por i sense favors, defenso plenament la decisió", ha volgut deixar clar el fiscal general. En aquest sentit, ha argumentat que "l'ordre de registre va ser autoritzada per un tribunal federal després de la constatació necessària de causes probables [indicis de delicte]".

Des del principi, la principal hipòtesi era que l'FBI, l'encarregat de dur a terme l'escorcoll, tenia indicis que el republicà estava retenint documents classificats a casa seva. Una informació d'aquest dijous sembla que ho confirma. Diversos mitjans nord-americans explicaven que l'FBI va dur a terme l'operatiu amb una autorització judicial, després de considerar que Trump havia incomplert un requeriment per entregar documents classificats secrets i comprometedors per a la seguretat dels Estats Units. Segons el The Washington Post, els documents secrets tenen informació sobre armament nuclear.

Però els detalls són pocs. Les fonts del diari de la capital nord-americana, que parlen sota condició d'anonimat, no aclareixen si es tractava de documents sobre l'arsenal nuclear dels Estats Units o sobre l'armament nuclear d'un altre país. Tampoc no expliquen si els agents que van registrar durant hores la mansió de Trump van trobar el que buscaven.

Documents classificats

Mentrestant, la petició del jutge de fer pública l'ordre d'escorcoll ja ha sigut registrada aquest mateix dijous davant d'un jutjat del sud de Florida. El departament de Justícia demana que, si no hi ha oposició per part de Trump, s'aixequi el secret sobre l'ordre i també sobre alguns annexos i el rebut amb el llistat de documents requisats.

Un grup de manifestants protestant al voltant de la residència de Donald Trump, escorcollada per l'FBI.

Garland, que no ha admès preguntes després de la seva compareixença, ha assenyalat que és conscient de la importància dels esdeveniments. "No es pren una decisió d'aquest tipus a la lleugera. En la mesura del possible, la pràctica habitual és buscar mitjans menys intrusius", ha dit, donant a entendre que Trump s'havia tancat en banda a l'hora de col·laborar en la investigació.

El fiscal també ha volgut reivindicar el paper dels agents i fiscals de l'FBI i del departament de Justícia: "No em quedaré callat quan s'ataca injustament la seva integritat. Els homes i dones de l'FBI i del departament de Justícia són servidors públics patriòtics i dedicats cada dia".

stats