Estats Units

Dos homes de 26 i 35 anys: els bussejadors recuperen dos cossos dels desapareguts a Baltimore

Les tasques de recerca estan suspeses fins a nou avís per les males condicions metereològiques

2 min
Aparacaments de camions davant del pont a Baltimore

WashingtonEls dos cossos que han aconseguit recuperar del riu Patapsco els equips de rescat són els d'Alejandro Fernández Fuentes (35 anys) i Dorlían Castillo Cabrera (26 anys). El primer era mexicà i el segon guatemalenc, segons ha anunciat la policia de Maryland durant la roda de premsa. Les seves famílies ja han estat informades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Alejandro i el Dorlían eren dos dels vuits treballadors que van caure la nit de dimarts dins l'aigua gelada quan el vaixell Dali va impactar contra un dels pilars del pont Francis Scott Key. Les seves restes van ser trobades pels bussejadors dins d'una furgoneta sota l'aigua.

De tot el grup, només dues persones han aconseguit sobreviure a la tragèdia, ja que van ser rescatades el mateix matí de l'ensorrament del pont. Als altres sis treballadors, entre els quals hi havia l'Alejandro i el Dorlían, se'ls va donar per morts passades les set de la tarda del mateix dimarts. Donat el temps que havia passat i les baixes temperatures del riu (pocs graus sobre zero) els equips de rescat ja no veien possibilitats de trobar-los amb vida. L'Alejandro i el Dorlían són les dues primeres víctimes que han aconseguit trobar.

Mentre encara es buscava els desapareguts ja es va comentar que tot el grup de treballadors eren llatinoamericans. Les nacionalitats corresponen a El Salvador, Guatemala, Hondures i Mèxic. Vivien a Dundalk i Highlandtown, dos barris propers al port de Baltimore.

Després de trobar l'Alejandro i el Dorlían, les autoritats van decidir suspendre les tasques de recerca fins a nou avís. "Hem esgotat tots els esforços", argumentava cap de la policia de Maryland, Roland Butler. Durant tot el dimecres els equips de rescat van haver de treballar sota una pluja molt intensa que encara dificultava més la cerca dels submarinistes entre les restes del pont enfonsat. Segons Butler, el mal temps que també estava previst per a dijous posava en perill la seguretat dels equips de rescat. S'espera que quan el clima millori es reprengui la cerca dels altres quatre cossos.

El Dali va enviar un avís d'emergència quan la nau es va quedar sense energia i va perdre el control. El senyal de mayday va permetre que es tallés la circulació del pont a temps i va evitar una tragèdia més gran, segons va informar el governador de Maryland, Wes Moore, durant la roda de premsa de dimarts. El 2016 la nau ja va protagonitzar un episodi similar al port d'Anvers, a Bèlgica. En aquella ocasió el vaixell va xocar contra el moll quan estava sortint del port.

Es calcula que l'ensorrament del pont podria suposar pèrdues de fins a 4.000 milions de dòlars a les asseguradores marítimes. Es tractaria d'una xifra rècord que superaria els danys causats per l'enfonsament del Costa Concordia el 2012 a Itàlia, que va provocar 1.500 milions de dòlars en danys.

stats