Illinois també desqualifica Trump a les primàries per insurrecció

Un jutge de l'estat se suma a Colorado i Maine en aquesta decisió, però la deixa en suspens a l'espera de la sentència del Suprem

ARA
2 min
Donald Trump a Nova York

BarcelonaJa són tres estats. Un jutge d'Illinois ha prohibit també a Donald Trump presentar-se a les primàries republicanes d'aquest estat pel seu paper en la insurrecció al Capitoli dels Estats Units el 6 de gener del 2021. És el tercer estat que ho fa, després de Colorado i Maine, però el mateix jutge ha decidit retardar l'entrada en vigor de la seva pròpia decisió a l'espera de la decisió última del Tribunal Suprem. Les primàries a Illinois se celebraran el 19 de març.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la jutge del circuit del comtat de Cook, Tracie Porter, ha dictaminat a favor d'un grup de votants d'Illinois, Free Speech For People, que havien presentat una petició per desqualificar Trump de les paperetes, amb els mateixos motius que Colorado i Maine. Igual que en aquells dos casos, la petició s'agafa a la clàusula antiinsurrecció de la Catorzena Esmena de la Constitució dels Estats Units.

El Tribunal Suprem ha assumit els casos i ja va escoltar els primers arguments el 8 de febrer passat. L'equip de Trump ja ha anunciat una apel·lació a la nova decisió d'Illinois, mentre que el grup promotor del cas, Free Speech For People, ha considerat la sentència d'aquest dimecres com una "victòria històrica".

"És una sentència inconstitucional que apel·larem ràpidament", deia un portaveu de la campanya de Trump en un comunicat. Les primàries en aquest estat són el 19 de març. I, de moment, Donald Trump manté la posició capdavantera en la cursa republicana cap a la Casa Blanca: ha guanyat totes les primàries i caucus que s'han celebrat fins ara, amb força distància de la seva única rival, Nikki Haley.

L'Esmena 14 de la Constitució, a la que al·ludeixen les decisions de Colorado, Maine i ara Illinois, prohibeix a les persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. Aquesta esmena va ser aprovada el 1868, després de la guerra civil als Estats Units, per evitar que els alçats del sud de la Confederació poguessin arribar al poder. Però els opositors de Trump creuen que és aplicable a l'expresident per la seva implicació, com a instigador, en l'Assalt al Capitoli.

El Suprem dictaminarà també sobre la immunitat

El Tribunal Suprem serà que decideixi finalment si és així. L'alt tribunal federal, que té una majoria conservadora de 6 a 3, amb fins a tres dels seus magistrats nomenats per Trump, també ha assumit una altra batalla judicial de l'expresident i serà qui dictamini si Trump té immunitat, com demanen els seus advocats per demanar l'anul·lació de la causa oberta contra ell precisament per l'Assalt al Capitoli. El Tribunal d'Apel·lacions ja ha dictaminat en contra de la immunitat de l'expresident, però l'equip de Trump ha recorregut la sentència i serà el Suprem qui finalment decideixi si Trump tenia total immunitat per fer qualsevol cosa mentre era en el càrrec de president, tal com argumenten els seus advocats.

stats