Estats Units

La policia troba el cadàver de l'autor del doble tiroteig massiu a Maine amb indicis de suïcidi

El fort desplegament policial ha trigat més de dos dies a localitzar el cos de Robert Card, que dimecres va matar 18 persones en dues massacres a Lewiston (Maine)

5 min
Fotografia del tirador que ha matat 22 persones a Maine captada per les càmeres de seguretat quan entrava a la bolera.

WashingtonDesprés de més de 48 hores de dol i agonia per la pitjor massacre de la història de Maine, al nord-est dels Estats Units, la policia ha trobat mort el presumpte autor del doble tiroteig, Robert Card. Segons ha anunciat el cap de seguretat pública de Maine, Michael Sauschuck, les forces de l'ordre estatals han localitzat el cos de l'assassí a Lisbon, a escassos quilòmetres del lloc dels fets, mort "aparentment per un tret de pistola autoinfligit". Concretament, Card s'hauria suïcidat a prop del seu antic lloc de treball, una planta de reciclatge d'on feia setmanes l'havien acomiadat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquesta nit respiro alleujada després de saber que Robert Card ja no és una amenaça per a ningú. Sé que moltes persones comparteixen aquest sentiment, però també sé que la seva mort no portarà consol", ha dit la governadora de Maine, la demòcrata Janet Mills, que ha agraït l'esforç dels centenars de persones implicades en la "incansable" i "valenta" cerca de l'autor de l'atac. "Ara és el moment de sanar", ha afegit, en una roda de premsa celebrada d'urgència a les 22 hores, quan en feia dues de la troballa: "Un cop finalitzada aquesta cerca, les forces de l'ordre continuaran investigant els fets perquè puguem aportar tot el possible a les víctimes i les seves famílies".

El tiroteig més mortífer de l'any

Card, de 40 anys, va entrar dimecres cap a les set de la tarda en una pista de bitlles de la ciutat de Lewiston (Maine) armat amb un fusell semiautomàtic i va començar a disparar indiscriminadament i va matar set persones. Després, va conduir uns sis kilòmetres i al cap de deu minuts va aparèixer en un restaurant popular del mateix municipi, on en va matar vuit més i va fugir. En total, el tràgic episodi va deixar 18 morts i 13 ferits, el tiroteig més mortífer de l'any en un país que ja n'acumula 565 des del gener, segons Gun Violence Archive.

Des d'aleshores, Lewiston, un municipi d'uns 40.000 habitants i poc acostumat als focus mediàtics, s'ha convertit en un poble fantasma, després que la policia demanés als veïns que es confinessin fins que es trobés l'atacant fugit. El fort desplegament policial, que ha inclòs una vuitantena d'efectius de l'FBI, múltiples helicòpters, drons i fins i tot bussejadors, repartits per un ampli perímetre a l'estat rural de Maine, finalment ha estat capaç de posar un punt final a la cerca de l’assassí. Perdurarà, però, el dolor dels familiars, amics i veïns de les víctimes.

L'autor de l'atac era reservista de l'exèrcit dels EUA, havia treballat com a instructor de tir i tenia antecedents per problemes de salut mental. De fet, al juliol s'havia sotmès a una avaluació psicològica després que se li detectessin una sèrie de comportaments erràtics, i va estar internat dues setmanes en un centre de tractament psiquiàtric, segons va confirmar la policia. Les autoritats sospiten que Card va comprar legalment l'arma, d'estil militar, mesos abans d'aquest episodi.

Durant la jornada d'ahir van anar transcendint nous detalls de Card, que recentment havia acabat una relació amb una dona, amb qui freqüentava els dos escenaris del crim: la pista de bitlles Just-In-Time Recreation i el restaurant Schemengees. A més, fa mig any es va obrir un compte a X (l'antic Twitter) en què simpatitzava amb polítics i figures mediàtiques d'ultradreta, com el periodista Tucker Carlson o el psicòleg i divulgador canadenc Jordan Peterson.

La Comissaria de Seguretat Pública de Maine va donar a conèixer ahir els noms i les fotos dels 16 homes i dues dones, d'entre 14 i 76 anys, víctimes d'aquest homicidi massiu. Se sumen a la macabra llista d'assassinats a Uvalde, Parkland, Columbine o Sandy Hook, entre altres tirotejos indiscriminats que han commocionat el país en les últimes dècades. Moments abans de l'anunci de la troballa de l'atacant mort, la ciutat de Lewiston celebrava una vigília online dirigida per membres de l'Església local.

Dos dies de commoció

Dimecres, poc després de l'atac, la policia va trobar el cotxe que havia utilitzat Card a Lisbon, el municipi on ha aparegut mort, a uns 15 kilòmetres de la ciutat de Lewiston. L'assassí hauria abandonat amb pressa el vehicle per continuar amb la seva fuga. A l'interior, les autoritats hi van trobar una pistola, que aparentment no va utilitzar durant els tirotejos.

La recerca es va centrar des de l'inici en els voltants d'aquest punt, on l'FBI va interrogar els familiars del fugit i els seus veïns, i van arribar a envoltar una casa propietat de la família cridant pels altaveus: "Robert Card, estàs detingut. Sabem que ets a dins, surt amb les mans enlaire". Però no hi havia ningú: aquestes paraules formen part del procediment estàndard en aquest tipus d'operatius, va confirmar la policia en un comunicat.

A mesura que avançaven les hores, creixia el temor que Card hagués escapat fins i tot de l'estat de Maine, el desè menys poblat de la cinquantena que conformen el país nord-americà. Però l'han acabat trobant a l'interior del seu estat de residència, un dels més laxes a l'hora de comprar una arma: no es requereix cap examen previ per poder adquirir-ne una i és completament legal portar-les en públic, fins i tot tractant-se d'un fusell d'assalt d'estil militar com el que va utilitzar Card dimecres.

Els republicans s'oposen a prohibir els fusells d'assalt

A escala federal, el president del país, Joe Biden, fa temps que insisteix en la necessitat de prohibir aquest tipus d'armes, una proposta que ha reiterat aquesta setmana. Tanmateix, l'oposició dels republicans a la Cambra de Representants ho impossibilita. De fet, el recentment elegit president de l'òrgan legislatiu, l'ultraconservador Mike Johnson, resumia aquest dijous en una entrevista en prime time el sentiment majoritari del seu partit: "El problema no són les armes, és l'ésser humà. Hem de protegir el dret a defensar-se. No és moment de parlar de lleis. Preguem per la policia".

Els demòcrates esperen que l'elevada xifra de tirotejos que s'ha viscut aquest any al país faci reflexionar els que s'oposen a la regulació de les armes, en un país on s'entenen com a part inseparable de l'esperit nacional. Qui sí que ha canviat d'opinió aquests dies ha estat el congressista demòcrata Jared Golden, que representa els ciutadans que van morir a la massacre, i que fins ara s'havia mostrat contrari a la prohibició de les armes d'assalt.

"M'he oposat als esforços per prohibir les armes de guerra mortíferes com el fusell d'assalt utilitzat per perpetrar aquest crim. Ha arribat el moment que assumeixi la responsabilitat d'aquest fracàs. Per això, demano ara al Congrés dels Estats Units que prohibeixi els fusells d'assalt", va dir Golden aquest dijous en una roda de premsa a Lewiston.

stats