Trump acudirà als jutjats de Nova York disposat a "presentar batalla"

L'expresident passarà la nit a la Torre Trump, abans d'anar dimarts al tribunal de Manhattan per declarar-se "no culpable"

4 min
L'expresident dels Estats Units Trump acusat pel gran jurat de Manhattan, a la ciutat de Nova York

WashingtonLa policia de Nova York fa dues setmanes que es prepara per a l'arribada als jutjats de l'encausat més famós que mai ha assistit al Tribunal Criminal de Manhattan. Centenars de periodistes fa dies que estan acampats davant la seu judicial i la torre que porta el cognom del primer expresident imputat de la història dels Estats Units, Donald Trump. Però res sembla indicar, malgrat el to incendiari del magnat cridant a les protestes, que es repeteixi una imatge similar a la de l'assalt al Capitoli del dia de Reis del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hi ha alguns provocadors pensant en venir a la nostra ciutat demà. El nostre missatge cap a ells és clar: controleu-vos. Nova York és la nostra llar i no un pati d'escola on venir a treure el vostre odi", ha avisat l'alcalde demòcrata de la ciutat, Eric Adams, prevenint els disturbis dels seguidors més radicals de Trump, per als quals ha posat en alerta fins a 35.000 agents de policia.

L'expresident ha volat durant el dilluns en el seu avió privat des de Florida a Nova York i s'ha dirigit al seu apartament de la Torre Trump, on es reunirà amb els seus advocats i passarà la nit prèvia al dia de la seva compareixença al tribunal. Aquesta localització va ser escenari la setmana passada de tímides protestes –amb més periodistes que manifestants–, que s'espera que esclatin quan s'oficialitzi la imputació. Segons diversos mitjans, els assessors de l'exmandatari estan negociant que l'arribada al tribunal –amb la seva lectura de drets i de càrrecs, la presa d’empremtes dactilars, les fotografies de front i de perfil i la declaració de culpabilitat– tingui lloc a les 14.15 h (20.15 hora catalana) d'aquest dimarts.

Trump té previst declarar-se "no culpable" dels càrrecs pels quals el gran jurat va decidir imputar-lo dijous passat. Malgrat que encara estan segellats, tenen relació amb el pagament de 130.000 dòlars a l'actriu porno Stormy Daniels l'any 2016, en plena campanya electoral, per comprar el seu silenci sobre una relació extramatrimonial que haurien mantingut deu anys abans. Es preveu que l'acusació tingui a veure amb la falsificació documental, a la qual Trump hauria recorregut per reemborsar els diners del suborn al seu advocat, Michael Cohen (que ja va confessar l'any 2018). En aquest cas seria un delicte menor (misdemeanor), que pot ser castigat amb un any de presó, però es pot convertir en delicte greu (felony) si la falsificació va servir per cometre un altre crim, com la violació de la llei electoral.

És habitual que els acusats de delictes greus siguin emmanillats, com ja va passar amb el director financer de l'Organització Trump, Allen Weisselbeg, però sembla poc probable que es repeteixi aquesta imatge dimarts, segons ha avançat un dels advocats de Trump, Joseph Tacopina. Pel que fa a les fotos judicials, l'estat de Nova York no acostuma a publicar-les, però és possible que en aquesta ocasió sí que ho faci per l'interès públic que genera el cas. Pel mateix motiu, s'ha fet una altra excepció amb la premsa: normalment no es permeten càmeres als tribunals de Nova York, però aquest dimarts hi haurà una càmera al vestíbul, captant el camí de Trump cap a la sala del tribunal.

Trump apuja el to i prepara un discurs de tornada a Mar-a-Lago

Fa dues setmanes Trump va aventurar que seria detingut de manera imminent i va demanar als seus seguidors que prenguessin els carrers contra allò que ell emmarca com una "caça de bruixes" propugnada per "l'estat profund". Des que es va conèixer la notícia de la imputació dijous passat ha apujat el to dels seus missatges incendiaris a través de la seva xarxa, Truth Social, i ha passat a l'atac contra el fiscal de districte, Alvin Bragg, i el jutge que portarà el cas, Juan Manuel Merchán. “Pinxos de l'esquerra radical i colpistes s'han fet amb el nostre país i l'estan destruint a tot drap”, ha publicat aquest cap de setmana. “Estem vivint en un país del tercer món, però el farem gran un altre cop”. 

Després de la compareixença als jutjats, el candidat presidencial retornarà immediatament a la seva residència privada de Mar-a-Lago (a Florida), on el seu equip de campanya ha programat una videoconferència a les 20.15 h (2.15 h a Catalunya). No hi ha cap indici que Trump moderi el to durant aquest discurs, que es preveu que sigui una nova declaració de guerra al sistema judicial. L'advocat de Trump, Tacopina, va avançar a ABC que l'expresident "s'està preparant per a una batalla". "És un tipus dur", va afegir. Aquest cap de setmana ha dit a la CNN que "tot el que passi dimarts encara s'ha de veure, més enllà del fet que direm en veu molt alta i amb orgull: «No culpable»".

Rèdit polític i econòmic de la imputació

Encara no se saben ni els càrrecs als quals s’haurà d'enfrontar, però Trump ja s'està beneficiant de la situació, tant políticament com econòmicament. En primer lloc, els seus rivals oficials i hipotètics de cara a les primàries han tancat files amb ell, i han acusat la justícia de fabricar una imputació políticament motivada. Aquesta narrativa l'ha catapultat cap als millors resultats a les enquestes des que va anunciar la seva candidatura: té el suport del 57% dels votants republicans, 26 punts per sobre de Ron DeSantis. Tot plegat ha fet que Trump recuperi la imatge de líder que molts republicans van començar a qüestionar al novembre, després d'uns decebedors resultats a les eleccions de mig mandat.

A més, l'expresident està utilitzant la imputació per recaptar més diners per a la seva campanya: en les 24 hores posteriors a la notícia va aconseguir més de quatre milions de dòlars. Així ho ha divulgat el seu equip de campanya, que ja es veu victoriós en una cursa electoral que tot just acaba de començar i que culminarà el 5 de novembre del 2024. Però primer haurà de guanyar les primàries republicanes, una batalla on cada vegada hi ha més competidors. L'últim a anunciar la seva candidatura ha estat l'exgovernador d'Arkansas, Asa Hutchinson, que aquest diumenge s'ha mostrat molt crític amb el paper incendiari de Trump: “Estic convençut que la gent vol líders que apel·lin a la millor part dels estatunidencs, i no simplement als nostres pitjors instints”. Hutchinson ha demanat públicament al magnat que renunciï als comicis, atès que la imputació suposarà "massa distracció i espectacle" en plena campanya electoral.

stats