Trump i Biden arrasen al Superdimarts i es preparen per repetir el duel a les eleccions de novembre

La victòria de Haley a Vermont ha estat una de les poques sorpreses de la nit

4 min
Trump, celebrant la seva victòria a Mar-A-Lago

WashingtonSense sorpreses: Donald Trump i Joe Biden han arrasat a les primàries del Superdimarts. Aquesta cita al calendari electoral estatunidenc, que sol ser decisiva per determinar el favorit de la cursa, només ha servit per afermar els lideratges que ja estaven consolidats. Biden ja té 1.497 delegats i Trump 995 per a les respectives convencions demòcrata i republicana, segons l'última actualització d'Associated Press. La reedició del duel entre els dos rivals està encarrilada: només és qüestió de setmanes que tant l'un com l'altre reuneixin els delegats necessaris per ser proclamats candidats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quinze estats i un territori han votat en un dels Superdimarts més descafeïnats que es recorden. També s'han sabut els resultats dels caucus demòcrates d'Iowa. En el bàndol republicà s'han repartit 863 delegats de 2.429, i en el demòcrata 1.420 de 3.934. Hi ha 11 delegats republicans de Texas que s'assignaran al maig a la convenció estatal del partit. Els delegats són els que decidiran a les convencions del Partit Demòcrata i el Partit República qui serà el candidat de cada partit per competir per la Casa Blanca.

Via lliure per a Trump

Texas i Califòrnia han estat els dos pesos pesants d'aquesta jornada. En el primer estat s'han repartit 161 delegats republicans i 244 demòcrates, i en el segon, 169 republicans i 424 demòcrates. En tots dos estats Biden i Trump han guanyat amb facilitat. El Superdimarts ha permès a Trump fer el que fa temps volia fer: deixar sense opcions la seva rival Nikki Haley i aplanar-se el camí cap a la nominació republicana.

La nit ja ha començat malament per a Haley. Al cap de poc de tancar-se els col·legis de Carolina del Nord, Virgínia i Tennessee, el New York Times ja ha situat Trump com el guanyador en aquests estats. L'únic lloc on Haley ha aconseguit resistir i ha derrotat Trump ha estat a Vermont, amb el 50% dels vots. La victòria de Haley en aquest estat ha estat una de les poques sorpreses de la nit.

Resultats del Superdimarts per als republicans
Guanyador a cada estat i percentatge de vot obtingut

Sense saber els resultats de Califòrnia i Alaska, Trump ja ha sortit a l'escenari per fer les primeres valoracions com a guanyador des de la seva mansió de Mar-A-Lago: "Ha estat un dia increïble". Com ha fet en anteriors aparicions també ha carregat contra Biden acusant-lo de tenir "la pitjor frontera del món" i de la inflació que pateix el país. Ha avisat que "el 5 de novembre està a tocar i serà recordat com el dia més important de la història del nostre país".

A Colorado, on fins ahir el Tribunal Suprem dels Estats Units no va resoldre que Trump podria presentar la seva candidatura, el magnat ha obtingut més del 60% dels vots. Tot i que el cas de la seva elegibilitat ja estigui resolt, encara li espera una intensa agenda judicial que podria frenar-lo en el seu camí cap a la nominació. El pròxim 25 de març començarà el judici pel cas de Stormy Daniels, en el qual l'expresident està acusat de delictes penats amb fins a 4 anys de presó. Aquesta ombra de dubte no sembla que erosioni la cohesió dels seus votats. En les primeres enquestes fetes per la CNN a peu d'urna a Carolina del Nord, gairebé dos terços dels republicans asseguren que seguirien veient a Trump com un candidat apte a la presidència del país si fos condemnat penalment.

Biden, líder amb una base dividida

Pocs minuts després que s'hagin tancat els col·legis electorals a Virgínia i Vermont, la CNN ja ha donat Biden com a guanyador en aquests estats. A partir d'aquest moment, el president no ha fet més que anar recollint una victòria rere l'altra tal com s'anaven sabent la resta de resultats. Sense cap dels altres rival que despunti, el president ho ha tingut molt fàcil per anar sumant delegats. L'únic lloc on ha perdut ha estat la Samoa Americana. En aquest territori s'ha produït la segona (i última) sorpresa de la nit: Jason Palmer, un candidat completament desconegut fins ara, ha estat el guanyador dels caucus demòcrates.

Resultats del Superdimarts per als demòcrates
Guanyador a cada estat i percentatge de vot obtingut

Biden no ha celebrat públicament la seva victòria, però sí que s'ha pronunciat a les xarxes: “Avui, milions de votants a tot el país han fet sentir la seva veu i han demostrat estar disposats a lluitar contra el pla extrem de Donald Trump de fer-nos retrocedir”. El seu discurs, igual que el de Trump, ja està centrat en les presidencials del novembre.

Tot i que el president no tenia cap competidor, les bases de votants més crítics amb la seva política amb la guerra de Gaza sí que li han picat el crostó amb el vot de càstig. O, si més no, han visibilitzat el seu descontentament. On més s'ha notat el vot de càstig contra Biden pel seu suport a Israel ha estat a Minnesota. Després de Michigan, Minnesota és un dels estats amb més votants àrabs, i Minneapolis, una de les seves grans ciutats, té una forta base progressista. La campanya esperava obtenir 10.000 vots en blanc i finalment n'ha recollit més de 39.000, un 20%.

Dins les primàries demòcrates els vots assignats a l'opció de “sense preferència” també es tradueixen en delegats que votaran sense cap mena de compromís a la convenció de Chicago. A Michigan ja se'n van atorgar dos. El vot protesta és un símptoma de la fragilitat del suport dels joves i els àrabs, dos grups que van ajudar Biden a ser president el 2020. El líder demòcrata té feina si vol redreçar aquesta situació de cara al novembre.

stats