Biden guanya a Michigan, però pateix el vot de càstig pel seu suport a Israel

Trump s'imposa amb comoditat davant de Haley

ARA
2 min
L'alcalde de Dearborn, Abdullah Hamoud, en la campanya pel vot en blanc contra la política de Biden a Gaza.

BarcelonaTal com s'esperava, Joe Biden i Donald Trump han guanyat les primàries a l'estat industrial de Michigan. Però el demòcrata ha patit un fort vot de càstig per la seva política de suport incondicional a l'ofensiva d'Israel contra Gaza. Seguint la crida de la comunitat àrab i musulmana d'aquest estat, la més gran del país, un 13% dels electors demòcrates han votat en blanc ["no compromès"] segons l'escrutini provisional. Aquest desafiament, i no pas cap dels altres candidats, eren el principal repte per al president estatunidenc, que ha obtingut el 81% dels vots demòcrates.

Segons les primeres estimacions, més de 100.000 persones s'han sumat al vot protesta, cosa que supera de llarg les expectatives dels impulsors de la campanya Listen to Michigan [Escolteu Michigan], que s'havia fixat l'objectiu d'11.000 vots, per reclamar un alto el foc durador a Gaza i defensar que la política de Biden davant els palestins és "contradictòria amb els valors del Partit Demòcrata". L'alcalde de la ciutat de Dearborn, Abdullah Hammoud, que és d'origen libanès, s'havia manifestat a favor de la campanya, que també secundava l'ala més progressista del partit, grups de joves i sectors del moviment Black Lives Matter. Biden no ha fet cap referència al vot protesta en el seu comunicat de premsa per valorar la victòria.

Biden ha modulat gradualment el seu discurs sobre Israel –ha criticat el govern de Netanyahu per l'elevat nombre de víctimes civils, ha sancionat colons jueus per haver atacat palestins a Cisjordània i ha advertit contra la invasió de Rafah– però continua mantenint un pont aeri de subministraments d'armes a Tel-Aviv i vetant les crides a l'alto el foc al Consell de Seguretat de l'ONU. Poques hores abans d'obrir les urnes va dir que esperava un alto el foc el dilluns 4 de març davant d'un grup de periodistes, però ho va fer amb poc encert si el que pretenia era convèncer els musulmans de votar-lo: es va referir a una guerra amb 30.000 morts, la majoria criatures i dones, mentre assaboria un gelat davant les càmeres.

Un estat clau en la cursa per a la Casa Blanca

La complicitat de Biden a Israel li ha restat el suport dels nord-americans àrabs i musulmans, que va ser clau en la seva victòria contra Trump el 2020 a Michigan, per només 150.000 vots. Aquest és un dels anomenats swing states, els que decanten la balança en cada elecció.

Una de les claus en aquest moment de la cursa electoral serà si l'exemple de Michigan s'escampa en altres estats on també hi ha l'opció del vot en blanc: la setmana que ve hi ha primàries a Minnesota i el 12 de març a Washington. "És l'única opció d'exercir la democràcia ara", ha dit al New York Times Asma Mohammed, una de les impulsores del grup Uncommited Minesotta, que pren el nom de l'opció del vot en blanc en aquest estat. "Estem en contra d'una presidència de Trump, però també volem un Biden millor. Si això vol dir pressionar-lo fins al seu límit, és el que haurem de fer".

Per la seva banda, Donald Trump ha tornat a adjudicar-se una còmoda victòria sobre la seva principal rival, l'exambaixadora a les Nacions Unides Nikki Haley, que s'ha quedat només amb un terç dels vots republicans. Nikki Haley, malgrat la seva derrota el 24 de febrer al seu estat natal, Carolina del Sud, es nega a rendir-se i diu que no creu que Donald Trump pugui vèncer Joe Biden.

stats