Consum

Biden declara la guerra a la reduflació

El president dels Estats Units critica les empreses per donar menys quantitat de producte pel mateix preu

ARA
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden.

BarcelonaEl diumenge de la Superbowl, el president dels Estats Units, Joe Biden, va publicar un vídeo a les seves xarxes socials en què carregava contra les empreses que redueixen la mida de les porcions dels aliments sense abaixar-ne el preu. Aquesta pràctica s'anomena reduflació i, segons explica un article del New York Times, s'ha convertit en el nou enemic econòmic del dirigent demòcrata. "Ja n'he tingut prou, d'això que anomenen reduflació", deia Biden al vídeo, on mostrava productes com les galetes Oreo o els aperitius Wheat Thins.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Encara que la inflació també s'ha començat a moderar als Estats Units, els consumidors segueixen notant els elevats preus dels aliments, i el president nord-americà ha trobat un nou missatge per assenyalar altres culpables en plena campanya per a la reelecció. Com recorda l'article del rotatiu, Biden ha acusat les empreses d'"estafar" els estatunidencs amb aquesta tàctica i, de fet, ja està estudiant implementar mesures executives per frenar-la.

Segons funcionaris governamentals citats pel diari, el senador demòcrata de Pensilvània Bob Casey va ser qui va convèncer el president de la importància d'aquest tema. L'any passat l'oficina de Casey va publicar un informe contundent sobre la reduflació, en el qual calculava que una dècima part dels increments recents dels preus en els aperitius i el paper higiènic s'explicaven perquè les empreses posen menys galetes a cada bossa o menys quantitat de paper a cada rotlle.

Argument econòmic

A principis del mandat de Biden alguns senadors i centres d'investigació progressistes van pressionar l'executiu demòcrata perquè culpés les corporacions, per la seva ambició desmesurada, de l'alça de preus més gran en quatre dècades. L'article del New York Times recorda que aleshores el president només va acceptar aquest argument a mitges, ja que les seves acusacions es van centrar principalment en les companyies que empaqueten la carn i les petrolieres.

Però des d'aleshores les enquestes han mostrat que els estatunidencs estan enfadats amb les empreses per l'increment de preus i el discurs de Biden ha fet un gir. La informació del diari també cita economistes del govern nord-americà, sorpresos pels elevats marges de guanys de les companyies fins i tot en un context d'inflació moderada.

stats