Estats Units

Trump irromp a la campanya electoral titllant Biden d'"enemic de l'estat"

És la primera aparició pública de l'expresident després de l'escorcoll de l'FBI a casa seva

3 min
L'expresident dels EUA, Donald Trump, en un míting a Pennsylvania

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump ha irromput amb força en la campanya de les eleccions legislatives aquest dissabte a la nit en la seva primera aparició pública després de l'escorcoll de l'FBI a la seva mansió de Florida. L'escenari triat, un míting a Wilkes-Barre (Pennsilvània), li ha permès fer-se un bany de masses i insistir en el missatge que repeteix des del novembre del 2020: les eleccions presidencials les va guanyar ell i els demòcrates li van robar. També ha titllat Joe Biden de ser un "enemic de l'estat". Responia així al president, que dos dies abans havia alertat que la "ideologia extrema" de Trump i els seus seguidors suposa una "amenaça" per al país i la democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Voleu saber la veritat? L'enemic de l'estat és ell [Biden] i el grup que el controla, que van al seu voltant dient-li què ha de fer", ha assegurat Trump, que ha acusat Biden de fer "el discurs més violent, odiós i divisiu que mai hagi pronunciat un president nord-americà". "El perill per a la democràcia ve de l'esquerra radical, no pas de la dreta", ha reblat.

Trump està tenint un paper decisiu en la campanya de les eleccions legislatives del 8 de novembre –en què s'han de renovar tots els diputats de la Cambra de Representants i part dels senadors–, ja que el seu suport ha ajudat desenes de candidats republicans arreu del país a guanyar les primàries. Una de les víctimes ha estat la congressista Liz Cheney, destacada republicana enfrontada a l'expresident, que no podrà tornar a presentar-se per representar Wyoming.

El magnat ha triat Pennsilvània per irrompre a la campanya perquè és un dels estats clau per a les eleccions del midterm i on els candidats republicans (Mehmet Oz al Senat i Doug Mastriano al Congrés) estan perdent pistonada, segons les enquestes. La seva victòria suposaria un important baló d'oxigen per a Trump, que no ha descartat tornar-se a presentar a les eleccions presidencials del 2024. Aquest dissabte ha tornat a insinuar la seva predisposició a ser candidat: "Em vaig presentar dues vegades i vaig guanyar dues vegades. Em va anar millor la segona que la primera, vam tenir molts milions de vots més. Potser ho hauré de fer un altre cop".

Atac a l'FBI

Aclamat per milers de seguidors que li demanaven que "salvi Amèrica" –el lema que els republicans fan servir a la campanya de les eleccions legislatives–, Trump ha assegurat que l'escorcoll de l'FBI va ser una "paròdia de justícia" i "un dels abusos de poder més escandalosos de la història d'Amèrica". Els agents que van entrar a la luxosa mansió hi van trobar nombrosos documents d'"alt secret", que el republicà s'hauria emportat de la Casa Blanca un cop va deixar de ser president. 

L'expresident –a qui el comitè que investiga l'assalt al Capitoli acusa d'estar darrere de la conspiració– ha advertit que la intervenció de la policia federal a casa seva produiria "una reacció negativa com mai ningú ha vist". "L'FBI i el departament de Justícia s'han convertit en monstres violents controlats per radicals pocavergonyes, advocats i els mitjans, que els hi diuen què han de fer i quan ho han de fer", ha insistit.

Fins ara, Trump havia reaccionat a la investigació federal només a través de la seva xarxa social, Truth Social, però ha aprofitat el míting a Wilkes-Barre per descarregar la seva indignació i presentar-se com una víctima. "Estan intentant silenciar-me a mi i, cosa que és més important, estan intentant silenciar-vos a vosaltres", ha manifestat.

stats