Internacional 10/12/2013

Pols diplomàtic internacional a Kíev per desencallar la crisi

Victoria Nuland, adjunta del secretari d'Estat John Kerry, visita els líders opositors a Kíev i Catherine Ashton, cap de la diplomàcia europea, es reuneix amb el president Ianukòvitx

Reuters
2 min
La Secretaria d'Estat Adjunta dels EUA, Victoria Nuland visita el campament dels opositors a Kiev./ REUTERS

KíevL'adjunta del secretari d'Estat dels Estats Units, Victoria Nuland, s'ha desplaçat aquest dimarts a Kíev i ha visitat els líders dels tres principals partits de l'oposició ucraïnesa. Nuland ha viatjat a Kíev des de Moscou on, segons un comunicat de l'ambaixada dels EUA, va expressar la "profunda preocupació" per la situació i va reclamar a les autoritats russes que exerceixin la seva influència per pressionar per "la pau, la dignitat humana i la solució política". El comunicat afegeix que "els EUA donen suport a l'opció europea d'Ucraïna".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ianukóvitx ha exigit aquest dimarts a la UE noves condicions per firmar un Acord d'Associació durant la cimera del març del 2014. "Quan ens posem d'acord i assolim un compromís, estamparem la signatura", ha assenyalat el president ucraïnès, durant la reunió que ha celebrat amb els seus antecessors en el càrrec, per trobar una sortida a la crisi política desencadenada per la renúncia de Kíev a signar l'acord a Vílnius. El president considera que l'actual text no és satisfactori i produiria perjudicis al país.

Després de la reunió, Ianukóvitx s'ha trobat amb la cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, que ja va titllar d'inadmissible que un país exigís compensacions a canvi de signar una associació.

El comissari europeu de la Política de Veïnatge, Stefan Füle, ha assegurat durant el ple del Parlament Europeu que el suposat cost que tindria per Ucraïna la signatura de l'acord és una especulació sense fonament i ha recordat que la Comissió està disposada a oferir importants ajudes per la modernització del país. Füle ha denunciat que aquestes especulacions i les suposades restriccions comercials que plantejaria Rússia "estan encaminades a dissuadir el poble ucraïnès d'aprofitar noves oportunitats".

stats