Immigració

Almenys 61 morts en un naufragi al Mediterrani central

Les víctimes eren de Nigèria, Gàmbia i altres països africans i hi havia criatures i dones, segons l'ONU

2 min
imatge d'arxiu d'una embarcació rescatada a prop de la costa de Libia, el passat mes de setembre

BarcelonaAlmenys 61 persones, entre les quals hi havia dones i criatures, van morir dissabte en un naufragi davant les costes de Líbia, ha informat l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Al vaixell hi anaven 86 persones, segons el relat dels supervivents, que només han estat 25. L'embarcació havia salpat de la ciutat líbia de Zuwara, a l'oest del país, en la ruta migratòria del Mediterrani central, una de les més mortíferes del planeta. El naufragi es va produir amb mala mar i l'embarcació havia sortit la nit de dimecres a dijous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Líbia és, després de Tunísia, el principal punt de sortida dels migrants que intenten arribar des del nord d'Àfrica a Europa, via Itàlia. La majoria de les víctimes eren de Nigèria, Gàmbia i altres països africans i als supervivents els van tornar a un centre de detenció de migrants a Líbia, on l'OIM va facilitar-los assistència mèdica. Flavio Di Giacomo, portaveu de l'organisme de l'ONU, ha explicat que aquest any fins a 2.250 persones han mort en aquesta ruta, "una xifra terrible que demostra que, per desgràcia, no s'està fent prou per salvar vides al mar". Des del 2014 s'han identificat almenys 22.400 morts al Mediterrani central, però es calcula que la dada real triplica aquesta, perquè molts naufragis passen inadvertits.

Més de 153.000 migrants han arribat a Itàlia a través de Líbia i de Tunísia enguany, després de l'elecció de la ultradretana Giorgia Meloni com a primera ministra, que havia promès posar fi a la immigració irregular. Meloni va anunciar el 6 de novembre un acord amb Albània per construir-hi centres on detenir els migrants arribats a Itàlia (amb l'excepció de les dones i les criatures) mentre es processen les seves peticions d'asil. El Tribunal Constitucional albanès ha paralitzat l'acord fins que es pronunciï, en un termini de tres mesos.

No és sorprenent que una barcassa precària plena de gom a gom de gent s'hagi llançat al mar en ple temporal. Líbia s'ha convertit en un forat negre des de la caiguda del dictador Moammar al-Gaddafi, que havia governat el país amb mà de ferro durant 40 anys, després de la revolta del 2011 i la posterior intervenció militar de l'OTAN. Des d'aleshores les màfies de tràfic de persones –que són les mateixes que trafiquen amb petroli i amb armes– s'han fet fortes al país, enfonsat en el caos i actualment amb dos governs rivals. Aquestes màfies extorqueixen i esclavitzen els migrants en ruta cap a Europa des del Sahel i han estat acusades de tota mena d'abusos, des de segrestos fins a violacions, assassinats o esclavitud. Les autoritats italianes i europees col·laboren amb milícies locals, constituïdes en autoanomenats guardacostes, per frenar la sortida de les pasteres.

Metges Sense Fronteres (MSF) ha publicat aquesta setmana un informe que denuncia els abusos i els maltractaments contra sol·licitants d'asil i migrants en centres de detenció de Trípoli, on estan retinguts milers d'estrangers de manera arbitrària. Dissabte l'agència contra la immigració clandestina del govern d'unitat nacional de Líbia va alliberar 106 migrants de nacionalitat siriana i sudanesa i d'origen palestí "amb la condició de no tornar a intentar travessar el mar cap a la Unió Europea", segons va informar el ministeri de l'Interior.

stats