Internacional Europa 19/05/2022

Boris Johnson surt pràcticament indemne del Partygate

Scotland Yard enllesteix la investigació i no emetrà més multes contra el 'premier'

2 min
Boris Johnson i Carrie Symonds

LondresBoris Johnson ha sortit pràcticament indemne de l'escàndol del Partygate. El primer ministre britànic no serà multat per segona vegada per la Policia Metropolitana de Londres a causa de les festes il·legals a Downing Street. Ho ha confirmat aquest dijous la seva oficina després que els màxims responsables de Scotland Yard anunciessin que han conclòs la investigació. En un comunicat, la policia assegura que en total ha emès 126 sancions. Boris Johnson; la seva dona, Carrie Johnson, i el ministre d'Economia, Rishi Sunak, van ser multats en la primera tongada, a primers d'abril, per haver assistit a la festa d'aniversari del premier a la sala de reunions del govern el 19 de juny del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha repetit la seva crida perquè Johnson dimiteixi, argumentant que el primer ministre era responsable d'una cultura que "infringia la llei a escala industrial". "Això –ha seguit, en conferència de premsa des de Leeds, al nord d'Anglaterra– reflecteix una cultura, i el primer ministre és qui l'ha establerta. El que vull veure ara és l'informe complet de Sue Gray publicat. No hi ha més amagatalls per al primer ministre". Westminster es prepara, doncs, per a la publicació de l'esmentat informe de l'alta funcionària Sue Gray, la difusió del qual es va aturar quan la policia va anunciar la seva intervenció. Downing Street ha comentat que possiblement es podria fer públic a finals de la setmana vinent.

Johnson sobreviu

Abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, semblava que les festes il·legals a Downing Street durant els confinaments podrien acabar amb la carrera política del premier. Immediatament després que Johnson fos multat, i de fet, ja setmanes abans, s'havien desfermat tota mena de rumors sobre un possible cop intern dels seus diputats, situació que es va agreujar pel catastròfic resultat de les eleccions locals de primers de maig. Però, tot i la seva feblesa, i a l'espera de conèixer la lletra petita de l'anàlisi de Sue Gray, llevat que els detalls siguin extremadament destructius contra el modus operandi i el lideratge del primer ministre, és gairebé segur que Johnson sobreviurà a l'escàndol. Molt més complicat, però, serà que surti ben parat de la nefasta situació econòmica del país, amb una inflació del 9%, la més alta des del 1980, i el ritme de creixement més alt de l'índex de preus al consum entre març i abril (2%) des del 1980.

Pendent quedarà, però, la investigació parlamentària sobre Johnson per, potencialment, haver mentit al Parlament de manera conscient. Digui el que digui la policia, el que totes les informacions periodístiques indiquen és que Downing Street va ser l'epicentre d'una festa gairebé permanent, tot i que Johnson sempre va negar que s'haguessin violat les regulacions.

stats