Economia 18/05/2022

La inflació al Regne Unit arriba al 9%, la més alta en 40 anys

L'índex de preus al consum ha pujat dos punts des del març

2 min
La City de Londres, es cor financer del Regne Unit. / REUTERS

LondresNou terratrèmol econòmic al Regne Unit. Les dades de la inflació de l’abril confirmen una escalada dels preus sense aturador i pràcticament sense precedents. L’índex s’ha situat en el 9%, el nivell més alt en 40 anys, segons la informació facilitada aquest dimecres per l’Oficina d’Estadística Nacional. En només dos mesos, la inflació ha augmentat dos punts, del 7% al març al 9%, i es tracta del salt més gran des del 1980.

L'índex de preus al detall, al qual estan vinculats alguns bons governamentals i els preus de les tarifes ferroviàries, va augmentar fins a l'11,1% des del 9% del mes anterior. Aquest creixement incontrolat ha sigut impulsat pels preus de l’energia, sense precedents. El primer d’abril, les tarifes elèctriques i del gas van pujar un 54%.

Amb les dades d’abril a la mà, les previsions fetes pel Banc d'Anglaterra fa només un mes encara podrien ser pitjors a finals d’any. El regulador havia previst, de fet, que la inflació superés el 10% a la tardor, quan es tem un altre salt gegantí –al voltant d’un terç– dels preus de l’energia en el moment en què es revisi a l’alça el límit dels preus.

En aquestes condicions, l’impacte en una immensa majoria de britànics és o pot ser gairebé insostenible a mitjà termini, perquè mentre que la crisi del cost de la vida continua intensificant-se, i malgrat un mercat laboral molt ajustat –l’atur no arriba al 4%–, els salaris mitjans només creixen al voltant d'un 4,2%, molt per sota dels nivells inflacionistes. L’efecte en cadena és, doncs, pràcticament inevitable. Davant la impossibilitat d’estalviar, les famílies es trobaran sota una forta pressió per reduir o reassignar les despeses. I els ajustos tindran conseqüències per a les empreses i l'economia en general, ja que són el principal motor del creixement econòmic. En un context de productivitat molt baixa, el risc per al Regne Unit és caure en l’anomenada estagflació, definida per l’alta inflació, la baixa productivitat i un atur alt, punt que, de moment, no s'està produint.

La primera conseqüència de les dades d’aquest dimecres ha sigut la caiguda de la lliura davant del dòlar de fins a un 0,5%, fet que suggereix, a més, que els mercats experimenten una por evident a la recessió.

stats