Regne Unit
Internacional Europa 26/07/2022

El desmai de la presentadora interromp el segon cara a cara per la cadira de Boris Johnson

Les diferències econòmiques irreconciliables entre Rishi Sunak i Liz Truss fan que els 'tories' visquin una veritable guerra civil

4 min
Un moment de l'inici del debat, amb Rishi Sunak, Kate McCann i Liz Truss

LondresDe sobre, un soroll enorme de vidres trencats, i l'ensurt a la cara de la candidata a primera ministra britànica, Liz Truss, es feia més que evident. En aquell moment, Truss intervenia en el segon debat televisat en menys de vint-i-quatre hores davant de Rishi Sunak, l'altre aspirant conservador a la cadira de Boris Jonhnson. Immediatament després, el tall de l'emissió. Així, trenta-quatre minuts després que comencés el nou cara a cara, la discussió política i econòmica ha deixat pas al que els organitzadors han definit com un "problema mèdic", i que minuts més tard diferents fonts informatives dels mitjans britànics concretaven com la pèrdua de consciència de la presentadora, Kate MCann, que s'ha desplomat a terra i ha provocat una trencadissa fora de càmera. Mitja hora més tard, tant The Sun com TalkTV confirmaven que McCann es troba bé però que el debat no es reprendria.

Tot i l'ensurt, amb mitja hora de debat i el que havia tingut lloc la nit anterior, en aquest cas organitzat per la BBC, n'hi ha hagut prou per comprovar que els conservadors britànics viuen immersos en una veritable guerra civil per la successió de Boris Johnson. Sunak i Truss, els dos finalistes per arribar a Downing Street, han intercanviat entre la nit de dilluns i els trenta minuts d'aquest dimarts a la tarda un seguit d'atacs personals força durs.

Els dos candidats tenen dues concepcions molt diferents sobre com posar fre al problema de la inflació i com revigoritzar una economia de constants vitals pràcticament planes. La credibilitat en aquesta matèria serà l'aspecte clau de la campanya, sobretot després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi llançat avui també una previsió molt pessimista, en general per a tot el món i en especial per al Regne Unit. L'FMI assegura que l'economia britànica experimentarà l'any vinent el creixement més pobre del club del G-7, els països més rics del món. La previsió és que el creixement del PIB del 2023 caigui al 0,5% anual, molt per sota del que s'havia projectat a l'abril, que era de l'1,2%, una dada que tampoc no és gens engrescadora. La inflació, a més, es preveu que també sigui la més alta de les economies més desenvolupades. Una fórmula del tot explosiva.

En aquest context, Sunak ha aixecat en el debat i mig celebrat la bandera de la fiscalitat "responsable", segons les seves paraules, mentre que Truss ha preferit repetir allò que les bases del partit volen sentir per sobre de tot: reducció d'impostos, reducció d'impostos i reducció d'impostos, i "tornar diners a les butxaques" dels consumidors, segons ha pogut explicar abans que s'interrompés el segon cara a cara. Truss també ha tingut temps per assegurar que enviarà més sensepapers arribats a través de les aigües del canal de la Mànega a Ruanda, en els anomenats vols de la vergonya, una política en què Sunak també coincideix.

Si s'ha de fer cas a les enquestes publicades fins ara –una immediatament després del debat de la BBC; una altra aquest matí, i encara una tercera circumscrita a la zona del Red Wall, la reserva tradicional del laborisme que Boris Johnson va fer seva el 2019–, Truss continua amb l'avantatge entre les bases conservadores, que la continuen veient com la persona en què més es pot confiar per donar-li les claus de Downing Street. "La política de Rishi ens farà menys competitius", ha aconseguit també resumir Liz Truss en un moment del segon debat abans que s'interrompés.

Quan l'emergència mèdica ha passat i s'ha comprovat, a falta d'un examen posterior, que la presentadora es recuperava, els dos candidats s'han acostat a la dotzena d'espectadors que hi havia al plató per continuar amb les qüestions que fins aleshores estaven responent en directe. A diferència de dilluns a la nit, en els primers minuts del debat d'aquest dimarts s'havia abordat específicament els endèmics problemes del Servei Nacional de Salut (NHS, en les sigles en anglès). El punt de partida dels dos candidats és que cal que sigui més eficient. Però la gran diferència és si cal mantenir o no l'augment de l'1,25% de la cotització per finançar-lo específicament. Sunak insisteix que sí i Truss, que sap que això és un trumfo davant dels electors conservadors, anuncia una rebaixa immediata.

Sunak, exministre d'Economia, argumenta des del primer dia que va presentar la seva candidatura que és impossible abaixar-los fins que la situació de les finances públiques no es recuperi de l'esforç d'endeutament arran de la pandèmia. Per la seva banda, l'encara titular de la cartera d'Exteriors redobla els esforços per tocar la música que volen sentir els tories.

La celebració del debat ha patit problemes des del primer moment. Kate McCann el presentava sola després que el copresentador, Harry Cole, es veiés obligat a retirar-se a causa del covid. La periodista és la màxima responsable de la informació política de la cadena, TalkTV, de recent creació al voltant de la figura de Piers Morgan, un periodista de llarga trajectòria al Regne Unit. Abans McCann havia treballat per a mitjans com Sky News, The Sun i el Daily Telegraph.

stats