Les claus del govern de Meloni a Itàlia

Respondre a l'emergència econòmica i una profunda reforma constitucional, les prioritats

3 min
Silvio Berlusconi amb Matteo Salvini o Giorgia Meloni avui a Roma

RomaUna transició pacífica. Aquest és el primer objectiu a l'agenda de Giorgia Meloni. Tres dies després de l'aclaparadora victòria a les urnes de la coalició de dretes, que tindrà la majoria al Parlament, la líder de Germans d'Itàlia ha optat per mantenir un perfil baix, institucional, allunyada dels micròfons i de les celebracions, mentre dissenya el full de ruta d'un govern que eviti l'enfrontament amb la UE sense decebre les seves bases. No ho tindrà fàcil. Malgrat que es manté en silenci, Meloni ja ha deixat clar quines seran les prioritats del seu mandat a través dels seus xerpes: respondre a l'emergència econòmica i una profunda reforma constitucional.

UE, guerra i crisi energètica

La primera preocupació de Meloni és la formació d'un executiu fort i creïble fora d'Itàlia per fer front a les turbulències econòmiques que s'acosten a la UE. "Respectarem tots els compromisos: el primer serà contrarestar la inflació i l'augment dels preus de l'energia –ha dit Guido Crosetto, mà dreta de la pròxima primera ministra–. Amb nosaltres, els comptes públics estan segurs". La prioritat, asseguren des del seu entorn, és un govern polític, però en el context actual, amb la guerra al cor d'Europa i un possible agreujament de la crisi energètica, no descarten confiar les carteres més delicades a tècnics de reconegut prestigi.

El nom que sona amb més força per a una cartera econòmica és el de Fabio Panetta, membre del comitè executiu del BCE, a qui Meloni ha definit com una persona d'"altíssim nivell". El currículum de l'economista, que va treballar colze a colze amb el primer ministre sortint, Mario Draghi, al Banc d'Itàlia, el converteix en un dels millors candidats per garantir estabilitat davant la UE en un període de gran incertesa.

La primera data marcada en vermell al calendari és el 15 d'octubre, quan Roma haurà d'enviar a Brussel·les l'esborrany dels pròxims pressupostos. Des de Germans d'Itàlia no oculten que voldrien que el primer ministre sortint els donés un cop de mà, però Draghi no sembla tenir-ne cap intenció. El diari La Repubblica va publicar aquest dimarts que Meloni i l'expresident del BCE haurien arribat a un acord per evitar una crisi entre el nou govern italià i els seus socis europeus. El "pacte" obligaria Meloni a mantenir el seu suport a Ucraïna a la guerra amb Rússia, la pertinença a l'OTAN i una continuïtat en la política econòmica, a canvi que Súper Mario actués d'interlocutor i garant de les polítiques de Germans d'Itàlia davant la UE, una informació que ha sigut desmentida pels protagonistes.

Reforma constitucional

Internament, la prioritat del futur govern italià passa per una profunda reforma de la Constitució que introdueixi un règim semipresidencialista. L'objectiu de Germans d'Itàlia és aprovar l'elecció directa del president de la República, a qui es dotaria de poders executius, com passa a França, per garantir la governabilitat. L'aritmètica electoral suggereix que no podran fer-ho sense el suport de la resta de forces polítiques de l'hemicicle, però el portaveu del partit a la Cambra dels Diputats, Francesco Lollobrigida, s'ha mostrat disposat a negociar. "No pretenem tocar els valors fundacionals –va avançar en una entrevista–. La nostra Constitució és bonica, però té 70 anys". Altres reformes que planteja Germans d'Itàlia és "revisar" el principi de sobirania del dret comunitari sobre el dret nacional.

Veto a Salvini

A l'espera de ser convocada al Palau del Quirinal pel president de la República, Sergio Mattarella, les friccions entre els futurs socis no han trigat a sortir a la llum. L'ampli consens electoral assolit per Germans d'Itàlia per sobre de la Lliga i Força Itàlia, els seus socis a la coalició conservadora, dona llibertat a Meloni per formar l'executiu. Matteo Salvini i Silvio Berlusconi seran "protagonistes" en el futur govern, com va recordar el líder de la Lliga després de reconèixer els mals resultats de la seva formació, que va obtenir la meitat dels vots de fa quatre anys, però serà ella qui repartirà les cartes. Aquest dimecres Meloni i Salvini es van reunir per negociar la quota de poder en el futur govern italià. Complaure els seus socis no serà fàcil.

"És necessari algú que torni a defensar i protegir les fronteres, lleis, forces de l'ordre i seguretat a Itàlia", va llançar Matteo Salvini, reivindicant el seu currículum. El resultat electoral ha trencat l'equilibri de poder a la coalició i obligarà a rebaixar les ambicions del líder de la Lliga, que aspirava a posar-se un altre cop al capdavant del ministeri de l'Interior, després del seu pas fugaç durant el govern de coalició amb el Moviment Cinc Estrelles, un aparador immillorable per recuperar part del consens perdut. Amb tot, Il Capitano no comptava que les urnes li girarien l'esquena. Un regal per a Meloni, que podria vetar Salvini i confiar la cartera d'Interior a un dels seus.

stats