El destí de Julian Assange, en mans de la ministra de l'Interior del Regne Unit

Un magistrat de Westminster envia l'ordre d'extradició als EUA perquè sigui ratificada, però encara s'hi poden interposar recursos

2 min
Julian Assange / DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

LondresEl destí de l'activista i fundador de Wikileaks, Julian Assange, està des d'aquest matí en mans de la ministra de l'Interior britànica, Priti Patel, per bé que l'equip legal de l'australià té encara possibilitats de seguir apel·lant contra la possible extradició als Estats Units. En tot cas, el jutjat d'instrucció de Westminster, presidit pel magistrat en cap Paul Goldspring, ha aprovat formalment aquest procés, i ha lliurat la decisió i l'odre executiva per complir-la al departament que dirigeix Patel per arribar al que, en principi, podria ser una decisió final. Assange, de 50 anys, lluita des del desembre del 2010 per evitar ser lliurat a les autoritats nord-americanes, que el volen jutjar per 18 càrrecs de presumpte espionatge i de conspirar per revelar secrets d'estats, a través de la web de Wikileaks, on s'han publicat centenars de milers de documents secrets sobre les guerra d'Iraq i Afganistan, i també comunicacions del departament d'Estat. Assange s'enfrontaria a una pena potencial de fins a 175 anys de presó si fos declarat culpable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'equip legal de l'australià té ara fins al 18 de maig per oposar-se a la decisió que prengui Patel. I, fins i tot, podria també presentar un altre recurs a l'Alt Tribunal de Justícia d'Anglaterra i Gal·les si la ministra Patel decidís tirar endavant l'extradició.

Els partidaris d'Assange, inclòs l'exlíder laborista Jeremy Corbyn, han protestat davant del jutjat abans que es fes pública l'ordre. Corbyn ha assegurat que el procediment implica, bàsicament, que "un segell de goma de la justícia britànica [serveix] per apaivagar les autoritats nord-americanes".

Una organització com Amnistia Internacional ja s'ha pronunciat contra l'enviament d'Assange als Estats Units. "Si Julian Assange fos extradit o sotmès a qualsevol altre trasllat als Estats Units, el Regne Unit incompliria les seves obligacions en virtut del dret internacional dels drets humans", ha piulat l'organització.

L'emissió d'avui de l'ordre d'extradició ha tingut lloc després que el Tribunal Suprem del Regne Unit denegués a mitjans de març a Julian Assange el permís per apel·lar contra la decisió de Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, del desembre del 2021, segons la qual podia ser extradit als Estats Units. El Suprem va indicar en la seva resolució que el recurs no plantejava "un punt de dret discutible" pel que feia a la decisió presa pels jutges.

stats