Internacional Europa 11/12/2022

El Parlament Europeu suspèn la vicepresidenta Eva Kaili, detinguda per suborns de Qatar

La justícia belga també ha retingut un exparlamentari i tres membres de l'Eurocambra

3 min
Eva Kaili és eurodiputada del Pasok i va dirigir l’última campanya electoral.

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha suspès del seu càrrec la vicepresidenta de la cambra Eva Kaili, que va ser detinguda aquest dissabte dins d'una operació policial contra treballadors de les institucions europees per un possible cas de suborns de Qatar, que intenta millorar la seva imatge internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més d'un exparlamentari i tres membres del Parlament Europeu, segons el diari Le Soir i la revista Knack, les autoritats judicials belgues també van detenir dissabte una de les catorze vicepresidentes de la cambra, la socialdemòcrata grega Eva Kaili. La resta de sospitosos retinguts són l'eurodiputat italià Pier-Antonio Panzeri (Partit Socialdemòcrata) i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini, així com un director d'ONG i un assistent parlamentari europeu de qui encara no han transcendit els noms. Al vespre s'ha informat també de les detencions a Itàlia de l'esposa i la filla de Panzeri, Maria Colleoni y Silvia Panzeri.

En l'últim ple de l'Eurocambra, Kaili va ser una de les diputades que més va defensar els avenços de Qatar en matèria de drets socials i laborals. "El Mundial de Qatar és una prova de com la diplomàcia dels esports pot transformar un país, amb reformes que inspiren el món [...]. Podem promoure els nostres valors, però no tenim el dret moral de poder donar lliçons", va argumentar Kaili en la seva intervenció.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ja ha reaccionat a la macrooperació policial i a la detenció d'una de les seves vicepresidentes, i ha assegurat que la cambra "es manté ferma contra la corrupció". "No podem comentar cap investigació en curs, excepte per confirmar que en tenim constància i que cooperem amb les autoritats judicials i policials", ha dit per Twitter Metsola.

El partit socialdemòcrata grec PASOK, al qual pertanyia Kaili, ha fet públic que l'ha expulsada. "Després dels últims esdeveniments i la investigació de les autoritats belgues sobre la corrupció de funcionaris europeus, l'eurodiputada ha sigut apartada de les files per decisió del president, Nikos Andrulakis", ha anunciat la formació política a través d'un comunicat.

La Fiscalia belga creu que Qatar "hauria pagat quantitats substancials de diners i ofert regals de gran valor a tercers amb una posició política i estratègica important al Parlament Europeu". "Des de fa mesos els investigadors de la policia judicial han sospitat que un estat del Golf ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu", afegeix el comunicat. Tot i que les autoritats no esmenten explícitament Qatar, els mitjans belgues diuen que "fonts ben informades" els han assegurat que la investigació se centra en possibles suborns de l'estat organitzador del Mundial de futbol a membres de l'Eurocambra.

Les autoritats judicials belgues també han confirmat que en els escorcolls que han fet a Brussel·les i ciutats limítrofes com Ixelles, Schaarbeek, Forest o Kraainem han trobat material informàtic, telèfons mòbils i fins a 600.000 euros en efectiu. L'operació s'ha centrat a investigar diferents assistents parlamentaris que treballen a la cambra comunitària i en general són estudiants que s'acaben de graduar. En aquest cas tampoc se sap encara qui són, ni quins càrrecs ocupaven, ni de què s'encarregaven.

En canvi, els mitjans belgues sí que asseguren que la policia ha localitzat mig milió d'euros en efectiu a la casa de l'exparlamentari Panzeri, que ara és el president de l'associació Fight Impunity. Aquesta organització, que té la seu al centre de Brussel·les, es dedica, precisament, a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans i crims contra la humanitat. Pel que fa a Visentini, va ser escollit aquest novembre secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, que és una de les centrals sindicals més grans del món i té adscrites associacions de treballadors d'arreu. En total, representa més de 200 milions persones. Els dos altres detinguts també són de nacionalitat italiana i són activistes o treballen en entitats que defensen els drets humans.

stats