Europa

"El govern odia l'islam": crítiques a la prohibició de l’abaia als instituts de França

La polèmica decisió de l'executiu de Macron tensa la relació amb la comunitat musulmana

4 min
Una dona, vestida amb l'abaia, camina per un carrer de París.

ParísDues setmanes després de l'inici del curs escolar, la prohibició de l'abaia i el qamis –les túniques tradicionals dels països musulmans– als instituts i escoles ha provocat una sacsejada a França, amb tensions als centres escolars i un enfrontament entre la comunitat musulmana i el govern. El nou ministre d'Educació, Gabriel Attal, un dels deixebles del president Emmanuel Macron, va anunciar just abans d'iniciar-se les classes que quedaven prohibides en tots els establiments escolars públics les dues peces de roba, considerades –com el vel, les quipà o qualsevol tipus de símbol o roba de vestir que manifesti una pertinença religiosa– atacs a la laïcitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió, tot i estar avalada pel Consell d'Estat francès, ha topat amb la incomprensió de la comunitat musulmana, ha aixecat crítiques d'experts i compta amb el rebuig d'una part de la comunitat educativa. A les entrades d'escoles i instituts, sobretot als de la banlieue de París, on es concentren bona part dels alumnes musulmans de la capital, la prohibició de l'abaia ha monopolitzat les converses de pares i alumnes en els primers dies de curs.

"La norma és totalment ridícula: hi ha noies que aquests dies no han pogut entrar a classe portant una camisa llarga amb pantalons a sota o un quimono, peces de roba que es compren en botigues normals com Zara", es queixa la Sanaa, mare de dues noies adolescents. La Sanaa és d'origen marroquí i va vestida amb vel i abaia. "El govern odia l'islam. I els musulmans ens sentim discriminats", afirma contundent.

Incidents als instituts

El primer dia de curs gairebé 300 alumnes van arribar a classe amb una de les túniques prohibides, la majoria noies de 15 anys o més. El gruix dels estudiants van accedir a canviar l'abaia o el qamis per una altra peça de roba, però 67 alumnes s'hi van negar i van haver de tornar a casa. El cas és que en alguns centres escolars han obligat a canviar-se de roba noies que portaven vestits llargs o roba ampla sense que fos, en rigor, una abaia. "És una discriminació: si hi ha una persona que sembla musulmana i porta un vestit llarg, no se li permetrà entrar, i si no és musulmana, no li diran res", assegura la Sanaa.

En les dues primeres setmanes de curs escolar s'han produït alguns incidents, com la detenció del pare d'una alumna d'un institut de Clermont-Ferrand, per haver amenaçat amb degollar el director per haver prohibit l'entrada a la seva filla, vestida amb abaia.

Decidir què és una abaia i què no ho és queda en mans dels centres escolars, fet que pot portar a decisions arbitràries. L'associació Acció pels Drets dels Musulmans (ADM), organisme que va denunciar la prohibició davant del Consell d'Estat, també creu que la norma "porta el personal escolar a assenyalar injustament noies en funció dels seus orígens ètnics àrabs o africans". L'associació denuncia un "atemptat contra els drets dels infants perquè la normativa s'adreça principalment a nens que se suposa que són musulmans, i crea així un risc de perfilatge ètnic a l'escola".

Una mare i la seva filla vestint l'abaia a Le Bourget, França.

Policia de la vestimenta

Si bé la prohibició s'inscriu en llei de la laïcitat del 2004, que compta amb un ampli suport social, també ha provocat la crítica d'una part de la comunitat educativa. En un institut del municipi de Stain, a la banlieue de París, el personal educatiu va fer vaga el primer dimecres de curs per protestar contra "la política islamòfoba" del govern de Macron. "No hem d'exercir de policia de la vestimenta. Rebutgem estigmatitzar els alumnes que porten una abaia o un qamis", deia el comunicat que van fer públic els professors.

Partits d'esquerres i alguns experts en sociologia i integració han criticat la mesura perquè –asseguren– pot ser contraproduent i fer que els joves musulmans se sentin rebutjats per l'estat francès. En una tribuna publicada a Le Monde, la sociòloga Agnès De Féo, especialitzada en el món àrab i musulmà, adverteix que la norma pot tenir un "efecte bumerang" i provocar que els alumnes musulmans s'integrin menys. De Féo adverteix que vestir la roba prohibida a les escoles públiques s'ha convertit en un acte de desobediència civil. "L'abaia és ja un objecte de desig per la seva dimensió subversiva. Les noies que l'utilitzen expressen el seu orgull de ser musulmanes contra l'obsessió social d'esborrar-les de l'espai públic", escriu la sociòloga.

Desafiar la prohibició

A TikTok, joves musulmanes franceses han criticat durament la prohibició i han apel·lat a la desobediència. Radia, una de les principals influencers franceses de l'anomenada modest fashion (moda púdica), va fer una crida "a totes les dones", siguin musulmanes o no, a portar vestits llargs a l'institut malgrat que estigui prohibit. Una altra influencer de la moda púdica, S-CallOfBeauty, va assegurar que les noies musulmanes a França han de fer front "a la discriminació, a la segregació pura i simple". En el mateix vídeo, visionat milers de vegades, denuncia que les dones que porten vel "tenen una vida molt dura" al país.

stats