L'atac de l'Iran uneix la UE entorn d'Israel i torna a deixar Gaza en segon pla

Els Vint-i-set se centren en demanar "contenció" a Netanyahu i condemnar l'ofensiva iraniana

2 min
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, a l'inici de la trobada.

Brussel·lesLa Unió Europea ha anat adoptant cada vegada posicions més propalestines des de l'atac de Hamàs l'octubre passat a Israel i estava redoblant la pressió a l'executiu de Benjamin Netanyahu perquè almenys respectés el dret internacional i humanitari a Gaza. Tanmateix, l'atac aeri de l'Iran d'aquest cap de setmana contra territori israelià ha provocat que l'atenció de la trobada dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea d'aquest dimecres s'hagi tornat a centrar en la condemna als atacs que rep Israel, i ha deixat més en segon pla la situació de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, ha aconseguit el que feia temps que no es veia: una resposta unida envers el conflicte del Pròxim Orient dels Vint-i-set. A la cimera europea els socis comunitaris han condemnat de forma "contundent" l'atac de Teheran i han apostat per imposar més sancions contra el règim dels aiatol·làs.

D'aquesta manera, Netanyahu, que cada vegada es veia més qüestionat pels seus aliats occidentals, fins i tot els Estats Units, ha vist com l'ofensiva iraniana li ha donat aire. Els socis europeus s'han limitat gairebé només a discutir sobre els atacs que ha patit Israel i quina ha de ser la seva resposta, i no en l'ofensiva israeliana a Gaza o la necessitat de fer-hi arribar assistència humanitària, com en l'última cimera europea del març o en les darreres trobades ministerials que han tractat el conflicte palestino-israelià.

De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recuperat el seu to més prosionista, com el de la tardor passada, que li va costar nombroses crítiques per posicionar-se massa del costat d'Israel. Així, la dirigent alemanya ha enfocat el seu discurs en una conferència sobre defensa a Brussel·les en l'ofensiva de l'Iran, a qui ha responsabilitzat de l'escalada bèl·lica al Pròxim Orient, i ha tornat a obviar el previ atac israelià al consolat iranià a Síria, així com la situació a la franja de Gaza.

Abans de començar aquest discurs, un home ha interromput l'acte i ha acusat Von der Leyen de tenir les mans tacades de "sang de nens palestins" i de contribuir al "genocidi a Gaza" a l'expressar un "suport total a Israel" des de l'atac de Hamàs de l'octubre passat.

En tot cas, les conclusions acordades aquest dimecres els Vint-i-set han tornat a demanar "contenció" a Israel en la potencial resposta a l'atac de l'Iran. "Instem totes les parts a restringir cap mena d'acció que pugui incrementar les tensions a la regió", destaca el primer punt del text que hi ha sobre la taula.

Alto el foc a Gaza

Tot i que Gaza quedi en segon pla i els Vint-i-set han tornat a reclamar "un alto el foc immediat" en el conflicte palestino-israelià. I alguns dels caps d'estat i de govern dels estats membres més propalestins, com Bèlgica, Irlanda o Espanya, han insistit abans de la trobada en la necessitat de continuar i ampliar l'entrega d'ajut humanitari a Gaza.

En la mateixa línia, després del Consell d'Exteriors de la UE que es va fer aquest dimarts d'urgència, el cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, va dedicar gran part de la seva compareixença a insistir que cal "no oblidar tot el que està passant" a la Franja. "Mai hi haurà estabilitat ni pau duradora al Pròxim Orient mentre continuï el conflicte armat a Gaza", va remarcar el dirigent català.

stats