Pol Molas: "L'exèrcit ucraïnès pretén consolidar posicions a Rússia"

Cofundador i president de la Societat d'Estudis Militars

3 min
Tres soldats ucraïnesos patrullen una carretera russa de la regió de Kursk.

BarcelonaPol Molas és cofundador i president de la Societat d'Estudis Militars. Li preguntem per la inèdita incursió que ha llançat l'exèrcit d'Ucraïna en territori rus, la primera invasió a què fa front Rússia des de la Segona Guerra Mundial.

Per què Kíiv ha decidit penetrar en territori rus?

— Hem d'analitzar la incursió en un parell de nivells: en el pla polític, pot ser que després de les eleccions nord-americanes hi hagi un canvi de posició amb un eventual govern de Trump, i que ens trobem amb un escenari de negociacions en què aparegui el tema dels territoris. Si Ucraïna disposa d’algun cromo, estaria en una posició menys dolenta per negociar. A escala interna, suposa una injecció de moral per a les tropes, un factor gens menor. En el pla operacional, Ucraïna recupera la iniciativa. En tots els conflictes és important que el teu bàndol porti la iniciativa. Rússia la portava des de la tardor de l'any passat, des del fracàs de la contraofensiva. Havia obtingut guanys, costosos i molt lents, però que no deixen de ser guanys. Ucraïna necessitava un cop de timó. Amb la incursió, obliga Rússia a desviar elements de les reserves a Kursk, que no pot utilitzar en altres llocs del front, i hi genera punts dèbils de cara a accions futures. 

La incursió pot canviar la dinàmica de la guerra?

— Encara és aviat per dir-ho, no fa ni una setmana que està en marxa. No sabem l’extensió de forces compromeses de cadascun. Per ara, es parla de 10.000 efectius per part d'Ucraïna, que tampoc és un gran contingent. No es tracta d'un raid, d'una acció ràpida que després es retiri; pretenen consolidar posicions. Però hem de tenir en compte que Ucraïna té capacitats limitades, no es pot estendre en territori conquerit, i caldrà veure quin preu li fa pagar Rússia. Ucraïna té el problema que no disposa de prou efectius reserves per comprometre, ja els té prou compromesos en altres llocs del front.

Rússia s’ha de preocupar?

L’ensurt ja els hi han donat. Però si acaben consolidant les posicions, Rússia tindrà problemes en el pla polític. Si Rússia podia plantejar-se que les fronteres són negociables, ara és Ucraïna qui ha assumit aquesta premissa. L'aspecte d'omnipotència del sistema Putin queda en entredit.

I què suposa per a Ucraïna?

— Aquest any 2024 Ucraïna l’havia de passar a la defensiva, fent atacs de llarga distància amb drons, però aguantant al front. Si finalment aquesta ofensiva aconsegueix mantenir-se i alhora el ritme de la indústria de defensa europea es manté, Ucraïna podria recuperar iniciativa en l'àmbit estratègic. Ara la indústria de defensa europea està començant a desrovellar-se i a recuperar la producció.

Com va la salut de les tropes de Kíiv?

— Tenen un problema: fa molt de temps que no fan rotacions, amb la qual cosa, a banda de les baixes, pesa molt la moral i el desgast mental. Ucraïna és un país que té una piràmide demogràfica invertida, per tant, tenen una base de reclutament difícil. Les seves tropes són bastant veteranes, la mitjana d'edat és d'entre 30 i 40 anys. Per a una guerra necessites gent amb fons físic. Però que l'OTAN enviï tropes sobre el terreny no és una possibilitat. Una altra cosa és que hi puguin enviar assessors...

Quins escenaris es plantegen a partir d'ara?

— La meteorologia serà un factor clau. Quan vinguin les pluges de tardor el front es convertirà en un fangar. Qualsevol ofensiva quedarà estancada. Si les tropes ucraïneses aconsegueixen aguantar posicions fins aleshores, tranquil·lament els russos no podrien fer-los fora fins passat l’hivern. El problema dels russos és que no han pogut consolidar una línia de front estable. Si us heu fixat en els vídeos que han sortit de Kursk, les tropes russes no entraven en formació de combat, sinó en columna, com ho farien en un desplaçament normal. Per això els han enganxat, no tenien un perímetre assegurat. Ara la situació a Kursk comença a estabilitzar-se, que no vol dir que no hi hagi moviments, sinó que han perimetrat el front.

Quina és la situació actual a la resta del front?

— En la línia del front que va des del Donbàs fins a Zaporíjia, els russos mantenen la iniciativa, però avancen molt a poc a poc i a un cost aurós pel que fa a les baixes. Segons les imatges per satèl·lit, es calcula que els dipòsits russos donen per aguantar cosa d’un any, 18 mesos com a molt. Rússia només podria comprar material als xinesos, si decidissin canviar la seva posició. Però el que interessa a la Xina és que el conflicte continuï perquè, en el pla geoestratègic, tenen els Estats Units desviant material cap a Ucraïna, en el cas d'un conflicte a Taiwan.

stats