Regne Unit
Internacional Europa 17/01/2023

La llei trans escocesa torna a enfrontar Londres i Edimburg

Nicola Sturgeon obre una batalla legal amb Downing Street després que, per primer cop, el govern britànic veti una norma aprovada pel Parlament de Holyrood

4 min
Manifestació a favor dels drets del col·lectiu trans a Escòcia, que s'oposava a una altra manifestació a favor dels drets de les dones.

LondresNou enfrontament entre el govern d'Escòcia i el britànic. Downing Street ha utilitzat el seu dret de veto per aturar el consentiment reial –i evitar que entri en vigor– a la llei d'autodeterminació de gènere escocesa, coneguda com a llei trans, aprovada el desembre passat pel Parlament de Holyrood. La "decisió política" adoptada pel govern britànic –en paraules de la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon– aboca els dos executius a una disputa legal que podria acabar al Tribunal Suprem del Regne Unit, passant prèviament per la màxima autoritat judicial escocesa civil, l'anomenada Court of Session.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Inevitablement, doncs, [la decisió de Londres] acabarà als tribunals", ha afirmat aquest dimarts Sturgeon, en una entrevista amb la BBC. "El govern escocès defensarà amb fermesa la seva legislació. Però també defensarem una altra cosa: la institució del Parlament escocès, l'habilitat dels parlamentaris escocesos, democràticament escollits, d'exercir el dret a legislar sobre àrees de la seva competència. Ras i curt, defensarem la democràcia escocesa… davant un govern britànic cada cop més agressiu, que utilitza, en aquesta ocasió, un element de guerra cultural per soscavar les institucions".

"Londres utilitza el col·lectiu trans, que ja és un dels més estigmatitzats de la nostra societat, com a arma política", ha afirmat també. La líder independentista, que la setmana passada es va reunir oficialment per primer cop amb el premier Rishi Sunak en un ambient de cordialitat aparent, ha qualificat la decisió del cap de l'executiu britànic de "l'amenaça més gran contra el Parlament escocès des de la devolució del 1998". "És un atac contra la institució i, si es permet que [Londres] se'n surti, hi ha el perill que s'hi oposi cada cop que vulgui", ha alertat.

Londres ha recorregut per primera vegada a l'anomenada secció 35 de la llei de devolució escocesa per frenar el projecte, al·legant que hi ha motius fonamentats per considerar que la legislació en qüestió –Gender Recognition Reform Bill– pot tenir un efecte advers sobre una altra normativa britànica, reservada exclusivament a les competències de Westminster: la llei d'igualtat del 2010. En ocasions anteriors, Londres havia utilitzat altres poders que li reserva l'Acta de Devolució per dur al Tribunal Suprem lleis que, segons el seu parer, s'escapaven de les competències escoceses.

Suport compartit

La llei trans escocesa, aprovada per 88 vots a favor –de l'SNP, els Verds, el laborisme i fins i tot dos conservadors– i 33 en contra, elimina el diagnòstic de disfòria de gènere emès per un metge per autodefinir-se d'un sexe diferent del biològic de naixement. A més, si el text acaba entrant en vigor, la capacitat d'autodefinició de gènere es podrà exercir als 16 anys. Ara per ara, la llei britànica requereix un diagnòstic mèdic de disfòria de gènere i només es pot aconseguir el canvi de gènere en els registres oficials a partir dels 18 anys.

Els crítics amb el projecte escocès temen que l'obtenció legal del certificat permeti que algú nascut biològicament mascle pugui accedir a espais reservats exclusivament per a dones pel sol fet d'exhibir un paper oficial que diu que, d'acord amb la legislació escocesa, és una dona. Argumenten, doncs, que es corre el risc d'una utilització fraudulenta de la llei, un extrem que, d'altra banda, està perseguit per la mateixa llei.

D'acord amb el que ha exposat a la Cambra dels Comuns aquest dimarts el ministre per a Escòcia britànic, Alister Jack, el parer del govern és que el projecte aprovat a Escòcia afecta la llei d'igualtat del Regne Unit i "crea un doble marc legal" en relació amb el reconeixement de gènere. Jack ha assegurat que l'SNP "busca polititzar aquesta decisió", raó per la qual Sturgeon ha parlat aquest matí d'"indignació constitucional". El ministre ha continuat afirmant que, si bé "és la primera vegada que s'exerceix el poder [l'esmentada secció 35] i reconec que és una decisió important", el que busca és "aconseguir un equilibri important" per garantir que la legislació transferida "no tingui impactes adversos" en les competències a la resta del Regne Unit. "No es tracta d'impedir que el Parlament escocès legisli sobre qüestions transferides", ha afegit.

Conseqüències

En tot cas, les implicacions constitucionals del nou xoc entre Londres i Edimburg poden ser enormes. Es tracta del segon conflicte en pocs mesos, després que el govern de Sturgeon decidís portar al Tribunal Suprem del Regne Unit la legalitat del projecte de llei del segon referèndum d'independència i el més alt tribunal britànic emetés sentència, al desembre, en contra dels interessos dels independentistes.

D'altra banda, si bé és veritat que, com ha recordat Sturgeon, la llei trans va comptar amb gairebé el suport de dos terços del Parlament escocès, no és menys cert que es tracta d'una qüestió molt polèmica i que divideix quasi tots els partits.

Els laboristes escocesos, per exemple, van votar a favor de la llei tot i que no és gaire popular entre les dones, públic electoral clau per al partit si vol tenir aspiracions de consolidar posicions a Escòcia per guanyar les eleccions generals de l'any vinent. El problema per al labour és que l'ala més activista i d'esquerres del partit, el grup Momentum, dona molt de suport al projecte i, en bona part, per això 21 dels 23 diputats laboristes van acceptar-la.

Els mesos i anys vinents, el tema continuarà en primera línia. I després de la intervenció als Comuns del ministre per a Escòcia, el seu homòleg laborista a l'ombra, Ian Murray, ha destacat que el seu partit donaria suport a una "actualització de la llei de reconeixement de gènere". Actualment, la britànica obliga les persones trans a passar per un llarg procés –inclosa una avaluació mèdica– per canviar el seu certificat de naixement. Però "després de dues dècades necessita una modernització per humanitzar i eliminar les indignitats d'aquest terrible procés", ha reblat.

El resultat, si acaba tirant endavant la reforma a tot el Regne Unit, dependrà en bona part de com acabi la batalla legal que ara es posa en marxa entre Londres i Edimburg per l'autodeterminació de gènere. En el fons, una altra manera d'aixecar la bandera independentista de l'autodeterminació.

stats