24/02/2024

'Momentum' rus? Putin envalentit

3 min
01. Putin, en una imatge d’arxiu, sent entrevistat pel canal Russia Today a Moscou. 02. Marina Ovsiannikova, al fons, mostrant una pancarta contrària a la 
 Guerra durant un informatiu de la televisió estatal russa.

Acompanyat de la guàrdia d’honor i sota una lleugera nevada, un Vladímir Putin solemne va participar divendres a la tradicional ofrena floral a la flama eterna de la Tomba del soldat desconegut, tocant al Kremlin. Era el Dia del Defensor de la Pàtria, una festa que, en temps de pau del segle XXI, popularment només servia per felicitar els homes, però que en temps de guerra té més transcendència. Enguany, a més, coincideix amb diversos èxits militars a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després, en un discurs retransmès per felicitar tots els que serveixen o han servit a l’exèrcit, Putin va retre homenatge als “participants de l’operació militar especial” que lluiten “per la veritat i la justícia”. El dia abans se l’havia vist en plena forma enfilant-se àgilment a un llançamíssils Tu-160M modernitzat per estrenar, un aparell que el Kremlin ven com un dels avions militars més potents del món.

Quan es compleixen dos anys de l’inici de la invasió d’Ucraïna i falten tres setmanes per al ritual dels comicis presidencials, Putin se sent fort i poderós i així ho vol demostrar als seus electors. Ni l’aïllament internacional, ni les sancions econòmiques, ni l’emigració de centenars de milers ciutadans ni els gairebé 50.000 soldats russos morts identificats no poden frenar les seves ànsies imperialistes de dominar Ucraïna ni la seva obsessió per silenciar tota veu dissident dins de Rússia.

Escombrat Borís Nadejdin, potencial candidat a la presidència que podia aglutinar l’oposició i el vot contra la guerra, Aleksei Navalni mort i represaliades prop d’un miler de persones que compleixen penes de presó per motius polítics, la societat civil que s’oposa a aquesta allau d’autoritarisme i destrucció, i que no ha fugit de Rússia, cada dia se sent més debilitada.

Mentrestant, la família de Navalni ha hagut d'arrossegar-se perquè, finalment, el Kremlin hagi decidit entregar-los les restes del difunt. Divendres al vespre l’entorn de l’opositor va fer públic que la mare havia rebut un ultimàtum del Comitè d’Instrucció de Rússia perquè acceptés fer un enterrament secret sense comiat públic. Si no, l’enterrarien a la presó. Dissabte finalment el cadàver va ser entregat a la seva mare. Però els mitjans opositors i les xarxes socials testimonien la indignació de molts russos contra aquest últim escarni a Navalni en un país que, oficialment, es presenta com el defensor dels valors tradicionals i, després de nou dies, no és capaç d’entregar el cos a la seva família per por que el seu enterrament reuneixi una multitud.

Més Navalnis

Des de la presó un altre opositor rus condemnat per qüestionar la versió oficial de la guerra, Ilià Iaixin, alertava divendres del perill que corren els presos polítics després de la mort de Navalni. Iaixin feia una crida a les autoritats occidentals a fer tots els esforços diplomàtics possibles per alliberar Vladímir Karà-Murzà, periodista i polític amb passaport de Rússia i del Regne Unit i sentenciat a 25 anys de presó per delictes d’alta traïció i difusió d’informació falsa sobre les actuacions de l’exèrcit rus a Ucraïna.

A menys d’un quart d’hora caminant de la Tomba del soldat desconegut s’arriba al lloc on els darrers nou dies els moscovites han recordat Navalni amb la tradicional entrega de flors als difunts. Han triat la Pedra Solovetski, un monument que es va erigir el 1990 per recordar les repressions polítiques en època soviètica a la plaça Lubianka, davant de l’emblemàtic edifici de l’antic KGB i ara FSB, el Servei Federal de Seguretat de Rússia. 

stats