Migració
Internacional Europa 19/12/2022

Mor una nena de dos anys en el naufragi d'un vaixell de migrants a Lampedusa

Les autoritats italianes rescaten les 43 persones que havien caigut a l'aigua i permeten que un altre vaixell de rescat desembarqui

2 min
Serveis civils italians durant una operació de rescat de migrants al Mediterrani, en una foto del març del 2022.

BarcelonaUna nena de dos anys va morir aquest diumenge a l'illa italiana de Lampedusa després que naufragués l'embarcació en què viatjava amb la seva mare i 41 migrants més que intentaven travessar el Mediterrani des de Tunísia. La Guàrdia Costanera d'Itàlia va rescatar els migrants, que procedien majoritàriament de Costa d'Ivori, Guinea i el Camerun. La nena, però, estava molt greu i va morir després al centre de salut de Lampedusa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència de notícies italiana Ansa, la nena va arribar a l'ambulatori amb síndrome d'ofegament. Com tots els altres migrants, havia caigut a l'aigua. Al centre mèdic s'hi van traslladar altres persones, algunes també amb síndrome d'ofegament i d'altres amb cremades per la barreja de l'aigua de mar i el combustible, però la seva vida no corre perill.

Les autoritats italianes no han donat detalls de l'operació de rescat i no han especificat si els supervivents van ser localitzats a l'aigua o si l'embarcació va bolcar després que els avisessin els serveis d'emergència. Mitjans locals han indicat que els migrants havien pagat uns 800 euros per fer la travessia.

"La massacre continua i entre les víctimes hi ha cada cop més criatures. És esfereïdor", ha dit l'alcalde de Lampedusa, Filippo Mannino, a l'agència de notícies Adnkronos, que ha criticat la manca d'acció política. "El que em preocupa sobretot és que sembla que s'està convertint en una cosa normal; hi ha un silenci eixordador. [...] Em preocupa sobretot el silenci d'Europa", ha afegit.

Mannino va rebre a l'aeroport de Lampedusa el vice primer ministre i titular d'Infraestructures, Matteo Salvini, que aquest dilluns s'ha reunit amb la Guàrdia Costanera. "Li demanaré que faci alguna cosa per evitar que continuïn les massacres", va dir l'alcalde de l'illa. Després d'arribar a Lampedusa, Salvini va lamentar la mort de la nena ofegada: "Quina tragèdia", va escriure a Twitter, on va manifestar que cal "aturar el tràfic de persones dirigit per delinqüents". "Més sortides signifiquen més víctimes. La immigració s'ha de gestionar i controlar", ha afirmat. Salvini, quan era ministre de l'Interior, va bloquejar les ONG de rescat.

Ports tancats

Aquest diumenge les autoritats italianes també van permetre el desembarcament al port de Livorno d'un altre vaixell, l'alemany Sea Eye 4, que portava a bord 63 migrants rescatats. Segons mitjans locals, el govern va autoritzar-lo perquè la nau el va sol·licitar just després del primer rescat. Es tracta dels primers desembarcaments permesos pel govern de Giorgia Meloni, que manté un pols amb les ONG humanitàries.

A principis de novembre, l'executiu italià va implantar una nova política antiimmigració, liderada per Salvini, amb la qual només permetia desembarcar els migrants vulnerables, cosa que va tensar les relacions amb França, que va acceptar rebre alguns dels migrants que vagaven pel Mediterrani, però va trencar l'acord europeu de distribució de migrants i va anunciar que reforçaria els controls fronterers.

Aquest any han arribat a les costes italianes gairebé 96.000 persones, mentre que l'any passat van ser 63.000, segons les dades del ministeri de l'Interior. "El nostre compromís és poder aconseguir que, en el futur, la gent parli de Lampedusa només per coses boniques”, ha dit aquest dilluns Salvini des de l'illa, un dels principals punts d'arribada dels migrants des del nord d'Àfrica.

stats