Regne Unit
Internacional Europa 11/06/2023

Nicola Sturgeon, detinguda set hores pel cas del finançament irregular de l'SNP

La policia escocesa deixa en llibertat sense càrrecs l'ex primera ministra escocesa

3 min
Nicola Sturgeon el 24 de març de 2023 a Kirkcaldy, Escòcia.

LondresL'ex primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, de 52 anys, ha estat alliberada sense càrrecs aquest diumenge a la tarda després que a les 10.09, hora local de Glasgow, fos arrestada en relació amb la investigació en curs sobre el possible finançament irregular del Partit Nacional Escocès (SNP). La policia ha confirmat que l'han interrogada i set hores després ha estat deixada en llibertat. Sturgeon, cap del govern escocès fins al passat 27 de març, havia acudit a l'interrogatori per atendre una citació policial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al sortir lliure, després de respondre a les preguntes de la policia, Sturgeon ha afirmat en un breu comunicat difós a Twitter: "Trobar-me en la situació en què m'he trobat avui, quan estic segura que no he comès cap delicte, és alhora un xoc i un fet profundament angoixant. Sé que aquesta investigació en curs és difícil per a la gent, i estic agraïda que tantes persones continuïn mostrant fe en mi i saben que mai faria res per danyar ni l'SNP ni el país. La innocència no és només una presumpció a la qual tinc dret per llei. Sé sense cap mena de dubte que soc innocent de qualsevol delicte".

La detenció ha arribat dos mesos després que fos escorcollada casa seva i una caravana de luxe del marit, en relació amb el mateix cas. Aleshores, Peter Murrell, l'espòs, va ser detingut i posteriorment alliberat sense càrrecs. Murrell era conseller delegat de l'SNP, posició que va ocupar des del 1999 fins a mitjans del març passat.

Gairebé dues setmanes després d'aquesta primera detenció, el tresorer de l'SNP, Colin Beattie, també va ser arrestat i, com en el cas anterior, posteriorment alliberat sense càrrecs.

Des que, de forma inesperada, Nicola Sturgeon va anunciar la renúncia al càrrec, a mitjans de febrer, s’havia especulat molt amb les veritables raons que van dur a dir adeu a una de les figures polítiques més ben valorades del Regne Unit, sobretot per la seva gestió de la pandèmia, per la seva ferma oposició a les polítiques d'austeritat dels governs conservadors i per ser una incansable lluitadora contra el Brexit.

Sturgeon era primera ministra des del novembre del 2014, quan va prendre el relleu d’Alex Salmond, arran de la dimissió del llavors líder de l'SNP per la derrota en el referèndum d’independència del 18 de setembre d'aquell any. Havia entrat al Parlament de Holyrood el 1999, amb 29 anys.

Sota sospita

Ja abans que Sturgeon decidís posar punt final a la seva carrera en la política institucional, les finances de l’SNP estaven sota sospita. La policia escocesa les investiga arran d'una denúncia presentada el 2021 per set persones que consideraven que 666.953 lliures de donacions, fetes entre el 2017 i el 2020 per hipotèticament donar suport a la campanya d'un segon referèndum d'independència, s'haurien pogut utilitzar per a altres finalitats.

L'anomenada operació Branchform la dirigeix l'Oficina del Fiscal de la Corona. La mateixa investigació pretén aclarir també les raons del préstec personal sense interessos que Murrell va fer al partit el 2021 per valor de 107.620 lliures (125.000 euros). En principi, era per mantenir la liquiditat de la formació.

Les primeres sospites sobre possibles irregularitats en el finançament de l'SNP van tenir lloc arran de la revelació, a finals del 2019, que el partit tenia només als seus comptes bancaris 97.000 lliures (113.000 euros) i uns actius nets per valor de 272.000 (317.000). En tot moment, des que es va saber el curs de la investigació, Sturgeon havia afirmat que els comptes del partit estaven en ordre. Fins ara no hi ha hagut cap explicació de la diferència entre l'efectiu disponible i el volum de les donacions.

En quatre mesos, des del moment de la renúncia fins a una detenció que, més tard o més d'hora, es considerava inevitable, la sort de Nicola Sturgeon ha caigut en picat. És la primera vegada en la història recent de la política britànica que una exlíder tan poderosa ha estat detinguda.

Peticions de sanció

El serial que entoma l'SNP amb la investigació sobre les finances en marxa, l'adeu de Sturgeon, primer, les posteriors detencions del marit i del comptable del partit, després, i ara l'arrest de l'ex primera ministra, ha dut aquest diumenge alguns parlamentaris de pes a demanar la suspensió de l'exlíder. Angus MacNeil, diputat per les Western Isles, ha piulat: "Aquesta telenovel·la ja ha anat prou lluny, Nicola Sturgeon va suspendre altres membres de l'SNP per molt menys! Ha arribat l'hora de distanciar-se políticament fins que la investigació acabi, d'una manera o d'una altra".

Humza Yousaf, el relleu de Sturgeon, pot veure en les pròximes hores créixer la pressió perquè suspengui de militància Sturgeon. Al cap i a la fi, a la primera ministra no li va tremolar el pols quan el seu vell aliat i patrocinador, Alex Salmond, es va veure implicat en diferents casos d'assetjament i presumpta violació mentre era cap de govern, tot i que finalment va quedar exonerat.

stats